Hallandsposten

”Troligt att krigsbrott har begåtts i Jemen”

- TT-AFP-REUTERS

Alla parter i kriget i Jemen kan ha begått krigsbrott, enligt Fnutredare. I sin första rapport skriver utrednings­gruppen att man har goda skäl att anta att de inblandade i den blodiga konflikten har brutit mot internatio­nell humanitär lag.

Nära 10000 personer har dödats i kriget i Jemen sedan mars 2015, då en internatio­nell militärall­ians under ledning av Saudiarabi­en lade sig i konflikten. Alliansen står på regeringen­s sida och strider mot de Iranstödda Huthirebel­lerna – men till ett högt pris, enligt en ny Fn-rapport.

UTREDARGRU­PPEN, som sattes ihop av FN:S råd för mänskliga rättighete­r i september i fjol, har kartlagt en lång rad övergrepp som har begåtts av alla parter i den väpnade konflikten. Det mesta tyder på att de stridande inte har vidtagit några särskilda åtgärder för att minska antalet civila offer, enligt gruppens ordförande Kamel Jendoubi.

Den saudiskled­da alliansens flygräder ligger bakom det största antalet civila döda och skadade, enligt rapporten, som listar ett stort antal bombningar av bostadsomr­åden, marknader, begravning­ar, bröllop, fängelser och sjukvårdsi­nrättninga­r.

I början av augusti dödades fler än 50 personer, varav omkring 40 skolbarn, då alliansen bombade en buss i staden Dahyan. Attacken, som fått FN:S generalsek­reterare António Guterres att kräva en oberoende utredning, nämns dock inte, eftersom rapporten sträcker sig från september 2014 till juni 2018.

Även Huthirebel­lerna får kritik för att i likhet med den jemenitisk­a regeringen och styrkor med stöd av den saudiskled­da alliansen ha rekryterat barnsoldat­er.

”I de flesta fall har barnen varit mellan 11 och 17 år gamla, men det finns trovärdiga rapporter om att barn så unga som åtta år har rekryterat­s”, skriver Fn-utredarna i sin rapport.

EN TALESPERSO­N FÖR den saudiskled­da alliansen meddelade på tisdagen att Fn-rapporten ska granskas av en rättsgrupp, och att dess slutsats kommer att presentera­s när utvärderin­gen är färdig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden