Hallandsposten

Julia ställer ut bilder med lesbisk vardag

- 010-471 51 33 pk@hallandspo­sten.se

Julia Westerberg visar oss en lesbisk vardag som något självklart. I dag inviger textilkons­tnären ”Everyday – gal pals in print” på Halmstads konsthall.

En kvinna tillreder frukost och äter den på sängkanten, en annan läser tidningen, en tredje går runt med ett barn på armen...

Det är scener som kunde vara hämtade hos många par i svenska hem, antingen de boende är heterosexu­ella eller lesbiska, som i Julia Westerberg­s textila verk på Konsthalle­n.

– Jag vill visa det som är självklart. Det pågår inget dramatiskt i mina bilder och människorn­a på bilderna är inte särkilt lyckliga eller olyckliga. Det är mera vardag, säger Julia. Och på dina bilder består paren av två kvinnor.

– Ja, många lesbiska vill se bilder som de kan identifier­a sig med, utan att deras sexuella läggning spelar för stor roll – eller problemati­seras som det ofta är i filmer och tv-serier.

”Från början ville jag syssla med kläder, men jag gled över till att göra bilder. Tyg är ett mjukt och välkomnand­e materiel och rent historiskt har det tillhört kvinnor, och därför behandlats lite nedlåtande i konstvärld­en.”

JULIA WESTERBERG

”EVERYDAY – GAL pals in print” är Julias första separatuts­tällning och ett slags hemkomst. Hon är född 1992 och uppväxt i Holm, i en stor familj där många ägnar sig åt musik. Julia gick estetlinje­n på Sturegymna­siet och 2017 tog hon examen från textilprog­rammet vid Konstfack i Stockholm, där hon nu ska gå en påbyggnads­kurs. Varför har du valt att jobba med textilkons­t?

– Från början ville jag syssla med kläder, men jag gled över till att göra bilder. Tyg är ett mjukt och välkomnand­e materiel och rent historiskt har det tillhört kvinnor, och därför behandlats lite nedlåtande i konstvärld­en.

Förra året fick 2017 fick Julia Lars Johansson-stipendiet, och det har lett till utställnin­gen på konsthalle­n. Vad menar du med ”Gal pals” i titeln?

– Det är ett uttryck som kan användas om två flickor för att dölja att de har en kärleksrel­ation, som att man Sverige kan säga ”vän” i stället för ”flickvän ”.

JULIA MENAR ATT vi är inne i ett historiskt skede, där vi är på väg att likställa olika typer av sexualitet.

– Globalt ser det kanske dåligt ut men jag hoppas att Sverige rent politiskt är på väg mot en öppenhet, som samtidigt ger ett bättre samhälle där människor är tryggare. Du är väldigt optimistis­k, trots att det finns rätt aggressiva motkrafter.

– Ja, och jag kanske är naiv. Men det handlar om en vaneproces­s, konvention­er är hela tiden i förändring och det går fort. Yngre människor har en mera öppen attityd i dag, än när jag var i samma ålder.

PER KÅGSTRÖM

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? HEMMILJÖER. Julia Westerberg ställer ut textila tryck och teckningar, som fångar det vardagliga livet hos lesbiska par. Hennes utställnin­g på Halmstads konsthall pågår till och med 2 oktober.
Bild: JARI VÄLITALO HEMMILJÖER. Julia Westerberg ställer ut textila tryck och teckningar, som fångar det vardagliga livet hos lesbiska par. Hennes utställnin­g på Halmstads konsthall pågår till och med 2 oktober.
 ?? Bild: JULIA WESTERBERG ?? ”FLINGOR”.
Bild: JULIA WESTERBERG ”FLINGOR”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden