Hallandsposten

Superhjält­ar är tillbaka – efter 14 år

- GUNNAR REHLIN/TT

För 14 år sedan hade en av de senaste decenniern­as mest omsusade animerade filmer premiär. Nu kommer fortsättni­ngen på Superhjält­arna – som tar vid direkt där den förra filmen slutade. – En fördel med animerade rollfigure­r är att de aldrig behöver åldras. Så vi behövde inte bry oss om alla år som gått, säger regissören Brad Bird.

Superhjält­arna vann två Oscar, för bästa animerade film och för bästa ljuddesign, och vann dessutom en rad andra priser över hela världen. Den spelade in nästan 700 miljoner dollar på en budget på drygt 90 miljoner dollar.

Sammantage­t borde detta ha pekat på en snabbt gjord uppföljare, i stället för en som kommer efter 14 år. Bird, som också skrivit manusen till båda filmerna, säger:

– Det finns en tendens till att någonting framgångsr­ikt omedelbart ska få en fortsättni­ng. Det där var inte intressant för mig, det var kanske inte världens bästa idé att göra en uppföljare. Jag ville göra andra saker, även om jag alltid hade tankarna på en fortsättni­ng i bakhuvudet, men jag ville göra andra saker först.

UNDER DE FÖLJANDE åren regisserad­e han den animerade Råttatouil­le och spelfilmer­na Mission: Impossible – ghost protocol och Tomorrowla­nd.

– Men så plötsligt dök idén till en ny Superhjält­arna upp. Det var inget kalkylerat för att dra in stålar utan plötsligt kändes det bara som om det skulle vara bättre att göra den nu än att dra ut på det.

Den nya filmen börjar precis där den förra slutade. Skurken från slutet av film nummer ett besegras, men detta till kostnad av stor materiell förödelse. Superhjält­ar blir förklarade icke önskvärda, familjen Parr tvingas återgå till ett nytt tråkigt liv (de bor på motell, deras hus förstördes ju i film nummer ett).

Men så får de besök av sin gamle chef som behöver hjälp av mamma Helen. Hon får dra på sig sina superhjält­ekläder medan pappa Bob muttrande och mycket motvilligt tvingas stanna hemma och sköta barnen.

– När vi gjorde den första filmen * Superhjält­arna från 2004 handlar om två före detta superhjält­ar som tvingats lämna hjälteyrke­t och lever ett normalt familjeliv, när de plötsligt får möjlighet att dra på sig trikåerna igen. * Den animerade filmen blev en stor succé men trots det har uppföljare­n dröjt – tills nu. När Superhjält­arna 2 börjar har det gått tre månader sedan slutet av den första filmen och familjen har återigen dragit sig tillbaka. Snart tvingas de dock rycka ut igen. * Originalrö­sterna görs av bland andra Craig T Nelson, Holly Hunter, Samuel L Jackson och Isabella Rossellini. De svenska rösterna görs av bland andra Allan Svensson, Rafael Edholm, Figge Norling, Malou von Sivers, Ewa Fröling och Jonas Malmsjö.

fanns det bara två filmserier om superhjält­ar, det var Spiderman och X-men. Nu finns det en superhjält­e under varenda sten. Det är svårare att komma på en unik berättelse numera, och det vimlar ju av superhjält­ar på tv också. Om vi hade tänkt på det här som en superhjält­efilm hade det begränsat oss. Så för mig är det här en film om en familj, säger Brad Bird.

– Det handlar om de olika stadierna i livet. Alla kan knyta an till minst två av rollfigure­rna. Vi har alla varit barn, vi har alla haft föräldrar, många av oss har egna barn och kan relatera till allt från hur det är att ha en baby till en egensinnig tonårsdott­er.

SUPERHJÄLT­ARNA-FILMERNA är inte bara parodier på/hyllning till superhjält­efilmer – de är i kanske ännu högre grad en parodi på/hyllning till James Bond och andra filmer om hemliga agenter.

– När jag var barn läste jag serietidni­ngar mycket oregelbund­et. I stället såg jag James Bond och I, spy och The man from Uncle. På tv visade man repriser av de ofta töntiga tv-serierna om Stålmannen och Batman, och jag kunde hamna i bråk där jag sa att Sean Connery skulle sopa mattan med Adam West, som ju var Batman. Bond-filmerna hade allt – Connery, ledmotivet, musiken, humor. Det här var någonting jag gick igång på, och till den första filmen ville jag kombinera spionfilme­n med en superhjält­eberättels­e.

Superhjält­arna 2 har biopremiär på fredag, den 31 augusti.

 ?? Bild: PRESSBILD. ?? TILLBAKA. Superhjält­arna är tillbaka på vita duken efter 14 år.
Bild: PRESSBILD. TILLBAKA. Superhjält­arna är tillbaka på vita duken efter 14 år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden