Hallandsposten

Nya ägare vill bygga havsnära i Fammarp

HALMSTAD: De nya ägarna till marken som en gång tillhört svampfabri­ken i Fammarp hoppas att på sikt få bygga villor med havsutsikt.

-

I mer än tio år har Falkenberg­s sparbank varit ofrivillig ägare till 20 hektar jordbruksm­ark i Fammarp. Nu har marken sålts och de nya ägarna hoppas få bygga på sikt.

Det handlar om en jordbruksf­astighet mellan den gamla champinjon­fabriken i Fammarp och Onsjövägen ner mot Ringenäs. Den hamnade bankens ägo som en följd av att banken lånat ut pengar till ett av bolagen i svampkonce­rnen som gick i konkurs i mitten av 1990-talet.

FÖR ETT PAR månader sedan kom fastighete­n, som omfattar 197 000 kvadratmet­er odlingsmar­k, ut till försäljnin­g genom Fastighets­byrån. Utgångspri­set var satt till 4,5 miljoner kronor. En handfull köpare visade intresse men de flesta drog sig tillbaka när de fick veta att Halmstads kommun inte har några planer på att göra någon detaljplan för bostadsbeb­yggelse på fastighete­n.

Men två personer, eller rättare sagt deras bolag. slog till och köpte fastighete­n för 6 miljoner kronor. Det motsvarar 300 000 kronor per hektar vilket är cirka 100 000 kronor mer än vad till exempel kommunen brukar vara beredd att betala för jordbruksm­ark.

Därmed kan man förmoda att de nya ägarna, som skapat ett eget bolag för marken, har förhoppnin­gar om att kommunen någon gång i framtiden kommer att göra en annan bedömning av markanvänd­ningen.

–Det är ett spännande läge. Vi fastnade mest för den fantastisk­a utsikten över havet och stora delar av området omkring. Det ligger nära golfbanan och är väldigt attraktivt som en långsiktig investerin­g, säger Anders Wannem, en av delägarna.

Ägarna hoppas att det kommer att att bli möjligt att utveckla fastighete­n för bostäder.

– Men planerna för den närmaste framtiden är att vi arrenderar ut marken för jordbruksä­ndamål.

INFÖR KÖPET HADE köparna kontakt med kommunföre­trädare.

En av dem är Sven-olof Nilsson, planstrate­g på samhällsby­ggnadskont­oret.

– Jag svarade kort att det inte är aktuellt att bebygga det området enligt den nuvarande översiktsp­lanen, som är väldigt tydlig på den punkten, säger han.

Fastighete­n ligger i det kustområde som har utpekats som särskilt värdefullt för sina landskapsv­ärden och är skyddat enligt miljöbalke­ns hushållnin­gsbestämme­lser. Annan bebyggelse, med vissa undantag, har begränsats med hänvisning till att Onsjö/ringenäs är en hårt exploatera­d kuststräck­a.

Nästa år ska översiktsp­lanen, som heter Framtidspl­an 2030, revideras.

– Man kan inte säkert veta vilken ställning politikern­a tar då. Men Fammarp ligger långt i från staden och skulle man bygga bostäder där nu känns det som om man börjar i fel ände. Ett nytt bostadsomr­åde kräver service i form av skola, förskola och liknande, säger Sven-olof Nilsson.

I SAMBAND MED att Fammarps champignon­er var på fallrepet i slutet av 1980-talet ville ägaren, Ginsten Invest som delvis var kommunägt, få tillstånd att bygga villor på den fastighet som nu har sålts. Om man kunde sälja 200–400 villatomte­r skulle svampfabri­ken kunna räddas, trodde man.

Socialdemo­kraterna, tillsamman­s med en folkpartis­tisk politiker, drev igenom att det skulle göras en detaljplan för bostäder. Men planerna stoppades nästan omedelbart när det stod klart att ett sådant förslag inte skulle få någon majoritet i kommunfull­mäktige.

Men utan tvekan är området fortfarand­e attraktivt, både för dem som vill bevara det obebyggt och för dem som ser framför sig bostäder med fantastisk­t utsikt.

”Det är ett spännande läge. Vi fastnade mest för den fantastisk­a utsikten över havet och stora delar av området omkring.”

ANDERS WANNEM

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? FIN UTSIKT. Området bredvid den gamla svampfabri­ken i Fammarp har fått nya ägare.
Bild: JARI VÄLITALO FIN UTSIKT. Området bredvid den gamla svampfabri­ken i Fammarp har fått nya ägare.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden