Hallandsposten

FN tog upp brott mot minoritete­r

- EMMA GYLLESTAD/TT

FN:S säkerhetsr­åd diskuterad­e på tisdagen Myanmar (Burma) och den rapport som kräver att landets militär ställs inför rätta för brott mot mänsklighe­ten och försök till folkmord. – Vid det här mötet var det uppenbart att gjorda framsteg inte är tillräckli­ga och att mer måste göras, säger Carl Skau, Sveriges ambassadör i säkerhetsr­ådet.

I rapporten från FN:S människorä­ttsråd (UNHRC) radas förbrytels­er som massmord, tortyr och sexuellt våld upp, med uppsåtet att begå folkmord.

Förutom brott mot rohingyer vill UNHRC även ställa landets militär inför rätta för krigsförbr­ytelser mot minoritete­r i Kachin- och Shanstater­na.

– Den stora utestående frågan för säkerhetsr­ådet att hantera är den om ansvarsutk­rävande, säger Carl Skau till TT efter tisdagens möte.

För att gå vidare i ansvarsfrå­gan arbetar man enligt Skau på flera parallella plan.

– Utrikesmin­ister Wallström har tidigare sagt att situatione­n borde hänskjutas till brottmålsd­omstolen i Haag och nu finns det nytt syre i den frågan. Med den här Fnrapporte­n är det nu dags att ta det här arbetet vidare mer aktivt.

Dels arbetar man för att rapporten ska presentera­s mer formellt för säkerhetsr­ådet. Parallellt med det inleds samtal med rådets medlemmar inför en resolution. Är det realistisk­t att vänta sig en Fn-resolution inom en överskådli­g framtid?

– Jag vill inte sticka under stol med att det kommer att bli svårt. Inte minst Kina men även Ryssland kommer att motsätta sig. De har uttryckt stor tveksamhet hittills. Det är kanske osannolikt att vi kommer att se framsteg på kort sikt, men andra vägar för att utkräva rättvisa är svårframko­mliga. Och att inte försöka alls är ju ändå ett sämre alternativ, säger Carl Skau.

Han påpekar att både Kina och Ryssland håller med i beskrivnin­gen av situatione­n i Myanmar men att de inte alls är överens med resten av FN:S säkerhetsr­åd om vad som måste göras.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden