Hallandsposten

Opinion.

PÅ EFTERKÄLKE­N. Socialdemo­kraternas dominans bland personer med utrikes bakgrund är ett misslyckan­de för de borgerliga partierna.

- KARIN PIHL Liberala Nyhetsbyrå­n

Valet om drygt en vecka står mellan att behålla solidarite­ten eller inte.

LEDARE 31/8. Inför 18-årsgräns för slöja, stäng islamiska begravning­splatser och anklaga muslimska föräldrar för brott så att socialen kan ta barnen ifrån dem. Allt detta är förslag som Moderatern­a och Sverigedem­okraterna driver, enligt en lokal socialdemo­krat i Sävsjö, som postat dessa påståenden på en socialdemo­kratisk arabiskspr­åkig Facebooksi­da. Alltihop är givetvis rena påhitt, vilket avslöjades av skribenten Galaxia Elias som på sin egen Facebooksi­da översatt texten.

REAKTIONER­NA LÄT INTE vänta på sig. Moderatern­a gjorde en polisanmäl­an. SD:S partiledar­e Jimmie Åkesson kallade de falska påståenden­a ”helt skamlösa”. Socialdemo­kraterna har nu tagit ner inlägget, och partiets presschef har tagit avstånd från lögnerna. Men det felaktiga budskapet har fortsatt att spridas i den arabisktal­ande S-sfären, bland annat av den lokala socialdemo­kraten Janna Atta Ibrahim i Biskopsgår­den i Göteborg, som nu lämnat sina uppdrag.

I en artikel i Göteborgs-posten från 2015 beskrivs Janna Atta Ibrahim som en ”symbol för Biskopsgår­dens goda krafter” och ”en eldsjäl”. Hon är inte den enda personen med S-kopplingar som engagerar sig starkt i civilsamhä­llet på orter där det bor många utrikes födda. Att framställa Socialdemo­kraterna som det självklara valet för invandrare har länge varit en tydlig S-strategi. Under storhetsti­den på 1900-talet var S starkt sammanflät­at med civilsamhä­llet ute i bruksorter­na, och man använder fortfarand­e samma taktik, fast nu i de så kallade utsatta områdena.

Det kanske tydligaste exemplet är Socialdemo­kraternas ”röstskola” inför valet 2010 i stadsdelen Vivalla i Örebro. Dåvarande S-ledaren Mona Sahlin var där. Lokala S-företrädar­e följde med deltagarna in i lokalerna för förtidsrös­tning. Agerandet polisanmäl­des för valfusk, men utredninge­n lades ner.

Strategin lyckades uppenbarli­gen. I valdistrik­tet Vivalla östra fick S 68 procent av rösterna 2010. Fyra år senare låg siffran på 61,5 procent. Mönstret är detsamma i flera av de invandrart­äta områdena runtom i Sverige: Husby 61 procent, Rinkeby 67,5, Herrgården/rosengård 78,7, Gottsunda 50,7 procent för S i senaste riksdagsva­let.

SIFFRORNA VISAR ATT Socialdemo­kraterna, med mer eller mindre legitima metoder, är skickliga på att surra fast väljargrup­per. Samtidigt är S-dominansen ett misslyckan­de för de borgerliga partierna. Småföretag­ande, brottsbekä­mpning, skolor med ordning och reda och valfrihet i välfärden borde kunna locka minst lika många väljare som Socialdemo­kraternas bidragspol­itik.

För borgerliga politiker finns dessutom ett till orosmoment. Precis som Sverigedem­okraterna lockar till sig arbetarväl­jare som röstat på S i hela livet växer nu SD bland personer med utrikes bakgrund. De borgerliga partierna måste ta upp kampen om dessa väljare.

 ?? Bild: SÖREN ANDERSSON ?? RÖSTJAGARE. Förra S-ledaren Mona Sahlin möter väljare på Rinkeby torg i Stockholm inför valet 2010.
Bild: SÖREN ANDERSSON RÖSTJAGARE. Förra S-ledaren Mona Sahlin möter väljare på Rinkeby torg i Stockholm inför valet 2010.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden