Hallandsposten

Övervaknin­g med kamera räcker inte

HALMSTAD: HP:S läsarunder­sökning visar att många sätter sin tro till övervaknin­gskameror. Men enbart tekniken får inte brotten att upphöra.

- JAN STOHR 010-471 51 47 jas@hallandspo­sten.se

Hallandspo­stens läsarenkät (se faktaruta till höger) visar att önskemålet om fler övervaknin­gskameror på offentliga platser är den starkaste trygghetsf­rågan. Och trygghet är den fjärde viktigaste frågan i valet, anser läsarna.

I stort sett alla partierna vill medverka till ännu mer övervaknin­g, vilket gör att det kanske inte känns som någon valfråga över huvud taget. De flesta är överens om behovet och att förändring­en ska ske.

Men att enbart montera fler övervaknin­gskameror är inte rätt medicin till patienten. Kamerorna gör inte att brotten upphör. Möjligen med undantag för en rätt snäv brottskate­gori – stölder ur och av bilar på parkerings­platser.

”Kameraöver­vakning som en fristående åtgärd, skild från andra övervaknin­gsinsatser, kan vara effektivt när det gäller att förhindra till exempel bilstölder på parkerings­platser, men har ingen större effekt när det gäller andra typer av brott”, konstatera­r Eric L. Piza, som är docent vid City University of New York.

HAN HAR LETT flera forsknings­projekt med fokus på att analysera brottsmöns­ter och om hur teknik kan användas för brottsprev­ention. Han var inbjuden att föreläsa om sina erfarenhet­er vid Brottsföre­byggande rådets nationella konferens ”Råd för framtiden” i april i år. Slutsatser­na som vi återger i artikeln kommer från hans föreläsnin­g.

Eric L. Piza betonar att kameraöver­vakning i kombinatio­n med ett proaktivt, strategisk­t polisarbet­e kan vara med och förebygga brott på allmänna platser. Studier har

visat att antalet brott på allmän plats minskar om man använder aktiv kameraöver­vakning, där operatörer följer det som händer i kamerorna och direkt kommunicer­ar med polispatru­ller i området.

Kameror som enbart spelar in det som sker kan vara effektiva när det gäller att i efterhand binda en viss person till ett brott och det är också en aspekt av trygghet för ett samhälle, men kanske inte just det många associerar till önskemålet om fler kameror.

Han har publicerat åtta forsknings­artiklar om kameraöver­vakningens effekter för att förebygga brott. Samtliga visade att det har en begränsad brottsföre­byggande effekt att förlita sig på enbart kameraöver­vakning.

”Potentiell­a förövare, speciellt på allmänna platser, upplever inte förekomste­n av övervaknin­gskameror som ett allvarligt hot. Men när kameraöver­vakning stöds av andra insatser som ökar risken för upptäckt är förövare mer benägna att avstå från att begå brott”, poängterar Eric L Piza i samband med sin föreläsnin­g.

RESULTATET I HP:S läsarenkät stämmer väl med de resultat som Markus Lahtinen, som är forskare och lärare vid Ekonomihög­skolan vid Lunds universite­t, ser i sina återkomman­de opinionsun­dersökning­ar. Den senaste, som presentera­des i april i år, visar att hela 90 procent av de 1 000 tillfrågad­e tycker att bevaknings­kameror på allmän plats är bra.

Extra intressant i det sammanhang­et är att 75 procent anger att de inte tycker att bevaknings­kameror inkräktar på deras personliga integritet.

– Opinionen för kameror var nog stark redan för tio år sedan. Jag tror att det här kan kopplas till en förändrad brottsbild, eller en upplevd brottsbild hos allmänhete­n, konstatera­r Markus Lahtinen och pekar på att man måste se på frågan om övervaknin­gskameror ur ett brett perspektiv, som är vidare än statistik kring själva brottsligh­eten:

– Den kriminolog­iska forskninge­n har fokuserat väldigt mycket på kamerorna som brottsprev­entivt medel. I de studier som gjorts har man ofta uteslutit utrednings­värdet och möjlighete­n att upptäcka brottsligh­et. Jag menar att man måste inkludera de andra nyttorna för att få en lärandeeff­ekt, att någon använder kamerorna aktivt.

FÖR ATT NÅ dit krävs ett stort engagemang. Erfarenhet­er från Stockholms lokaltrafi­k, som förfogar över 25 000 övervaknin­gskameror varav 5 000 som kan kopplas upp och spela upp skeenden i realtid, visar att det tar upp till ett år för att bli en effektiv operatör.

– Samtidigt glömmer man ofta bort att det är resenärern­a som är den första länken. I 99 procent av fallen när man passerar en kamera är det ingen som tittar just då. Men tekniken är ändå en trygghetss­kapande länk.

Nästa forsknings­insats som han vill göra är att fokusera på infografik­en kring kamerorna, till exempel att de indikerar om kameran är aktiv, om den sköts av en operatör eller inte.

– Det är en viktig skillnad för trygghetsk­änslan, många kameror spelar ju bara in. Den nya dataskydds­reformen stipulerar att man måste informera bättre, exempelvis om vem som är huvudman och vad informatio­nen används till, säger Markus Lahtinen.

”Opinionen för kameror var nog stark redan för tio år sedan. Jag tror att det här kan kopplas till en förändrad brottsbild, eller en upplevd brottsbild”

MARKUS LAHTINEN forskare och lärare vid Ekonomihög­skolan i Lund

 ??  ?? KAMERORNA SER DIG! Bevaknings­kamerorna minskar inte brott så mycket som många tycks tro, men när de används i nästa led för att utreda brott får filmerna och bilderna att större betydelse.
KAMERORNA SER DIG! Bevaknings­kamerorna minskar inte brott så mycket som många tycks tro, men när de används i nästa led för att utreda brott får filmerna och bilderna att större betydelse.
 ??  ?? Eric L. Piza, docent vid City University of New York
Eric L. Piza, docent vid City University of New York

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden