Hallandsposten

Hasslöv gläds av besked

- KENNY HJÄLTE 010-471 50 97 keh@hallandspo­sten.se

Beslut om en gångoch cykelväg är närmare än någonsin efter Hasslövsbo­rnas 36 år långa kamp.

Kampen om en gång- och cykelväg till den snäva vägen mellan Hasslöv och Östra Karup är inte över. Men nu börjar Laholms kommun planera så att det finns pengar att bygga den.

Själv är bäste dräng har Laholms kommun insett när det kommer till att bygga en gång- och cykelväg (gc-väg) mellan Hasslöv och Östra Karup. Försöken att få med trafikverk och andra myndighete­r på cykelbanan har inte burit frukt. Men arbetet har fortsatt för att försöka lösa det med Båstads kommun.

FRÅGAN OM HUR arbetet fortlöper väcktes av Bo Tengqvist (S) på senaste kommunfull­mäktigemöt­et, som snabbt fick ett positivt svar.

– Vi i kommunledn­ingen träffade Båstad i somras. De har inte avsatt några extra pengar till sin del, men har en budgetpost på en och en halv miljon årligen till nya gc-vägar varje år, säger Elisabet Babic (M), kommunråd som fortsatte med att avisera det som gör att gcvägen mellan kommunerna är närmare än någonsin:

– Ni kommer att få se ett förslag i budgeten nu till nästa budgetfull­mäktige, så att det går in i budgeten 2019 och kan i så fall komma igång ett arbete med en plan 2020, säger Elisabet Babic.

Något som tyder på att den drygt 30-åriga kampen för en gång- och cykelväg kan ha lett fram till att den snart kommer att byggas.

Laholms kommun har aviserat att de inte bygger nya gc-vägar utan någon belysning, det nuvarande politiska styret i Båstad har dock inga tankar på belysning på sin del av vägen. Något som kan ändras om stundande val ändrar på styret.

– Jag har inte hört ett enda parti i fullmäktig­e säga sig vara emot gcvägen i Hasslöv så att jag antar att det går igenom i budgeten, säger Elisabet Babic och lägger till:

– Vi får se vilket år som investerin­gen läggs i budget och sedan måste vi förstås komma överens med markägare som kan påverkas längs med dragningen, säger hon.

I HASSLÖV TOG man emot de positiva ordalagen som att det rör på sig i rätt riktning.

– Det låter härligt. Väldigt positivt, vi får väl lyssna på vad de säger och hoppas att det blir av, säger Ameli Karlsson, ordförande i Hasslövs byalag.

– Vi har bjudit in politiker och de har fått låna en cykel och prova att cykla längs vägen, det gör väl att de fått upp ögonen för hur hemsk trafiken är, säger Ameli Karlsson.

Hon tror att Båstad möter upp med den mindre delen så snart Laholm fått klart för den större biten.

– Det är mycket ungdomar som rör sig längs vägen, till kompisar och tränar fotboll. Med den nya stationen i Båstad öppnar det för pendlingsm­öjligheter som inte går i dag. Jag håller alla tummar och tår att det går igenom, säger Ameli Karlsson.

 ??  ??
 ?? Bild: HP ARKIV ?? CYKELAKTIO­N. Byalaget har drivit på frågan i 36 år för att det ska bli en gång- och cykelväg mellan Hasslöv och Östra Karup.
Bild: HP ARKIV CYKELAKTIO­N. Byalaget har drivit på frågan i 36 år för att det ska bli en gång- och cykelväg mellan Hasslöv och Östra Karup.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden