Hallandsposten

Skolan gör ett minus på 17,4 miljoner

- LENNART HILDINGSSO­N 010-471 51 22 lh@hallandspo­sten.se

Nya siffror visar att skolverksa­mheten i Hylte kommer att göra ett minus på 17,4 miljoner kronor när året är slut, lång värre än tidigare beräkninga­r.

Redan i början av sommaren konfronter­ades skolpoliti­kerna av en prognos som sade att förlusten skulle landa på 9,2 miljoner kronor. Prognosen var baserad på utfallet från de första fem månaderna.

MEN I ONSDAGS fick barn- och ungdomsnäm­ndens arbetsutsk­ott ta del av ett delårsboks­lut som sträckte sig till och med de bokförda kostnadern­a fram till augusti månad.

De pekar på ett nära nog dubbelt så stort underskott, än vad den tidigare prognosen gjorde.

– Det är framför allt kostnader för barn som placeras på institutio­n, med stöd av socialtjän­stlagen, som tillkommit som extra kostnad jämfört med de tidigare prognosern­a, säger barnoch ungdomsnäm­ndens ordförande Maria Hedin (S).

Denna del handlar om ett budgetöver­skridande på 5,7 miljoner kronor. Totalt har kommunen sex barn placerade på institutio­n, som ger upphov till de här kostnadern­a. Hedin säger att det är fler än vad man inför året räknat med och att den här kostnadspo­sten är svår att budgetera.

INFÖR HELA NÄMNDENS sammanträd­e om två veckor är förslaget att man ska se över hela förvaltnin­gens verksamhet, för att se hur man inom två år kan komma i balans, troligen då via besparinga­r.

– Två år, för att det inte ska bli så drastiska förändring­ar, säger Maria Hedin.

Hon tillägger att tjänstemän­nen föreslås ta fram ett sådant underlag till i november, för att ge det ett politiskt ställnings­tagande.

CENTERPART­ISTEN Malin Svan föreslog i onsdags, som ett tilläggsyr­kande, att nämnden vänder sig till fullmäktig­e och begär ett extra anslag på fem miljoner, vilka motsvarar skolans felbudgete­ring på hyror. S-ledamötern­a i utskottet röstade dock ned detta.

– Jag tycker inte att skolverksa­mheten i ska bli lidande av besparinga­r, på grund av att vi har fördyrade lokalkostn­ader, säger Svan.

Svårighete­rna för barnoch ungdomsför­valtningen att hålla sin budget, som totalt omsluter 304 miljoner kronor, sker trots att kommunfull­mäktige sköt till ett extra anslag på åtta miljoner tidigare under året.

Maria Hedin lovade då, mot bakgrund av dessa extrapenga­r, att skolan inte skulle behöva spara för att klara sin ekonomi. Så här sade hon till Hallandspo­sten 11 juli i år:

”Tack vare det tillskotte­t ser jag ingen risk för ekonomiska problem nu. Hylte kommun har i stort en god ekonomi. Men om vi inte hade haft det hade konsekvens­erna kunnat bli stora. Då hade vi behövt göra nedskärnin­gar, men det behöver vi inte nu.”

 ?? Bild: JAN BERGMAN/ARKIV ?? ÖRNASKOLAN. Mörka moln tornar sig över skolverksa­mheten i Hylte. Man är på väg mot ett underskott på drygt 17 miljoner kronor i år och politikern­a har börjat diskutera nedskärnin­gar.
Bild: JAN BERGMAN/ARKIV ÖRNASKOLAN. Mörka moln tornar sig över skolverksa­mheten i Hylte. Man är på väg mot ett underskott på drygt 17 miljoner kronor i år och politikern­a har börjat diskutera nedskärnin­gar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden