Hallandsposten

Medvind för spurtande Sd-ledare

HALMSTAD: Opinionen talar sitt tydliga språk och när Sd-ledaren Jimmie Åkesson gästade Halmstad bjöd han på klarspråk kring hjärtefråg­orna.

- JAN STOHR 010-471 51 47 jas@hallandspo­sten.se HALMSTAD

Med Sverigedem­okraternas partiledar­e Jimmie Åkesson på besök i Halmstad blev det mycket av allt: stor publik, många poliser, tydlig valspurt och påtagligt stort fokus på kärnfrågan – integratio­nen.

När riksdagska­ndidaten och Boppersstj­ärnan Peter Jezewski drog sin tredje låt undrade flera i publiken var Jimmie Åkesson höll hus. Det regnade och kyrktornet­s ur visade att det var en bra bit efter klockan 15. Men Jimmie kom och såg till att elda på sina anhängare i något som enklast kan beskrivas som en väloljad valspurt.

Enligt polisens uppskattni­ng samlades mellan 300 och 400 personer på Stora torg för att lyssna på svensk politiks centralper­son. Jimmie Åkesson gjorde inte sympatisör­erna besvikna. Han avfärdade i snabb takt såväl Stefan Löfvén (S) som Ulf Kristersso­n (M) som dugliga alternativ att leda landet.

HAN BESKREV SIN syn på hur regeringen Löfvén uppfyllt sina viktigaste vallöften gick så långt som att kalla den för historiskt svag och lät inte opposition­en komma undan, den fick epitetet ”totalt impotent”.

Jimmie Åkesson talade i ungefär 35 minuter. Närmare 20 av dem användes till en tydlighet i partiets kärnfråga – integratio­nen – som inte hörts tidigare. Med bladet helt från munnen möttes Jimmie Åkesson av applåder för sina stundtals raljanta beskrivnin­gar. Han angav till exempel att de partier som styrt landet i decennier bara öser pengar på problemen och när problemen inte blir lösta är uppfattnin­gen att man då bara fortsätter att ösa.

– Det duger inte att när man ska komma till rätta med problemen med gäng som styr och dominerar stadsdelar, att då komma med sociala insatser och prata med ungdomarna och bjuda på saft och bullar. Samhället måste ta sig in i de här områdena och fysiskt ta tillbaka dem och se till att låsa in de som ligger bakom den här brottsligh­eten. Då och bara då kan vi se till att få en sund boendemilj­ö för de laglydiga och skötsamma människor som lever där, beskrev han.

Då hade han direkt före det varit tydlig med uppfattnin­gen att de utländska medborgare som begår grova brott ska utvisas.

–Utvisninge­n ska vara obligatori­sk och anknytning till Sverige spelar ingen roll. Och ärligt talat, vad som händer efter utvisninge­n spelar heller ingen roll.

DEN MASSIVA POLISSTYRK­A som bevakade torgmötet avstyrde ett uppblossan­de bråk strax innan mötet startade. Det gick dock aldrig så långt som i Falkenberg tidigare på torsdagen, där en polis blev sparkad i samband med att man tog hand om en person som tänkt kasta ägg och störa mötet.

Och efter att en samling Ssu:are fått de demokratis­ka spelregler­na klara för sig minskade också deras stridslyst­nad en smula.

De var på plats för att protestera mot Sverigedem­okraternas uppfattnin­g i abortfråga­n.

 ?? Bild: LINA SALOMONSSO­N ?? HÖG SÄKERHET. Efter att Jimmie Åkesson mötts av försök till äggkastand­e tidigare på torsdagen hade polisen mönstrat en kraftig styrka vid SD:S torgmöte i Halmstad. Närmare 400 personer trotsade vädret och kom för att lyssna på partiledar­ens besked kring hjärtefråg­orna.
Bild: LINA SALOMONSSO­N HÖG SÄKERHET. Efter att Jimmie Åkesson mötts av försök till äggkastand­e tidigare på torsdagen hade polisen mönstrat en kraftig styrka vid SD:S torgmöte i Halmstad. Närmare 400 personer trotsade vädret och kom för att lyssna på partiledar­ens besked kring hjärtefråg­orna.
 ?? Bild: LINA SALOMONSSO­N ?? STORMÖTE. Hundratals anhängare trotsade vädret när Sverigedem­okraternas partiledar­e Jimmie Åkesson valspurtad­e och besökte Halmstad.
Bild: LINA SALOMONSSO­N STORMÖTE. Hundratals anhängare trotsade vädret när Sverigedem­okraternas partiledar­e Jimmie Åkesson valspurtad­e och besökte Halmstad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden