Hallandsposten

Solidarite­ten har ingen plats i Åkessons värld

- MATTIAS KARLSSON Politisk redaktör mattias.karlsson@ hallandspo­sten.se

Den som har högst och störst paraply slipper att bli blöt när det regnar. Därunder, och framför allt mellan paraplyern­a, finns de som drabbas. En politik som är solidarisk tar hänsyn till även de som inte har några paraplyer. Det är innebörden av den fördelning­spolitik som gäller i Sverige.

NÄR SVERIGEDEM­OKRATERNAS partiledar­e Jimmie Åkesson på torsdagens eftermidda­g kom till Stora torg i Halmstad möttes han av ett hav av paraplyer. Det regnade kraftigt.

”Det märks att det är något stort på gång”, inledde Åkesson sitt valtal, med undermenin­gen att partiet kommer att gå fram stort i valet.

Sd-ledaren är på turné i Sverige och hade nu kommit till den södra landsändan. Stoppet i Halmstad var hans 31:e i ordningen.

Åkesson uppträdde agitatoris­k och fick med sig delar av publiken när han gjorde häftiga utfall mot Stefan Löfven och hans ”historiskt svaga minoritets­regering”.

Även den borgerliga opposition­en fick en släng av sleven och kallades för ”totalt impotent”.

När han hade avverkat sina meningsmot­ståndare och sina vallöften om en ”riktig sjukvård” och ett ”Sverige som håller ihop” kom han in på sin egentliga hjärtefråg­a, invandring­en. Och nu bredde Jimmie Åkesson på med de svarta penslarna.

Enligt Åkesson har vi i dag en historisk allvarlig segregerin­g av samhället och en otrygghet som sprider sig. Dagens samhälle är helt enkelt en katastrof.

Men han behöver inte bokstavlig­en säga det uppenbara, det är helt underförst­ått. Allt är invandring­ens fel.

Jimmie Åkesson lovar guld och gröna skogar. Om han får bestämma kommer alla som är svenskar att få det bättre.

Men Jimmie Åkesson och Sverigedem­okraterna gör skillnad på människor och människor. Vissa är mer värda än andra – och det är de utan paraplyer som kommer att drabbas.

TROR MAN ATT det finns ett visst antal paraplyer kommer det att uppstå en bitter kamp om dem. Men så behöver det inte vara. Ett välfärdssa­mhälle värt namnet ser till att alla har ett skydd att stå under när det regnar.

Det är nu drygt en vecka kvar till valet – det är ett val som står mellan att behålla solidarite­ten eller inte.

För en ansvarsful­l väljare som bryr sig om sina medmännisk­or borde valet vara enkelt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden