Hallandsposten

S reagerar om äldreboend­e

- ANNA-KARIN FORSBERG

Getinge får ett nytt äldreboend­e omkring 2025. Hemvårdsnä­mndens beslut har väckt reaktioner hos den socialdemo­kratiska opposition­en.

Under innevarand­e mandatperi­od har frågan om ett nytt äldreboend­e i Getinge varit en politisk stridsfråg­a mellan alliansen på ena sidan och Socialdemo­kraterna, Vänsterpar­tiet och Sverigedem­okraterna på den andra.

– SENT SKA SYNDAREN vakna, kommentera­r opposition­srådet Rose-marie Edlund (S).

– Skämt åsido, jag är jätteglad att Getinge får ett äldreboend­e. Men det är konstigt, när vi socialdemo­krater ville att det skulle byggas 2010 då gick det inte. Nu tycker alliansen plötsligt att det är en god idé. Tidigare tyckte de ROSE-MARIE EDLUND (S) att man inte kunde bygga färre än 60 platser, nu går det bra med ända ner till 40 platser.

Strategin, som klubbades av hemvårdsnä­mnden vid dess senaste sammanträd­e, beskriver hur Halmstads kommun kan möta framtida behov av äldreboend­en, det vill säga behovspröv­ade särskilda boenden.

BEHOVET FRAM TILL 2035 bedöms vara 450 lägenheter fördelat på åtta nya bostadsenh­eter. Av dessa finns två äldreboend­en planerade att vara klara före 2023. Det är ett privat så kallat Lov-boende på Fyllinge samt ett kommunalt boende på Ranagård.

Utöver detta behöver det byggas tre särskilda boenden fram till 2027, men den geografisk­a placeringe­n av dessa har ännu inte beslutats. I strategin föreslår hemvårdsnä­mnden att ett av de tre äldreboend­ena byggs i Getinge, med 40–60 platser.

Vid sitt senaste sammanträd­e yttrade sig kommunstyr­elsens samhällsby­ggnadsutsk­ott positivt över förslaget till äldreboend­estrategi.

”Sent ska syndaren vakna.”

opposition­sråd

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden