Hallandsposten

Kamerorna följer dina steg – hela tiden

- JAN STOHR 010-471 51 47 jas@hallandspo­sten.se

Hundratals kameror följer dig på stan. De gör nytta, även om brott begås på andra platser. De kan ha fångat sista bilden på någon som mördas en stund senare, de kan se att ett offer passerade vid en viss tidpunkt eller att den skyldige visst var i Halmstad.

I parkerings­huset på Radioplan. I kön på Hemköp. På apoteket, hos bilförsälj­aren, i väntsalen på järnvägsst­ationen och i skolan. Överallt följer övervaknin­gskamerorn­a dina steg.

De allra flesta ser dem som en trygghet. Och i takt med att allt fler monterar övervaknin­gskameror blir filmerna allt oftare helt avgörande bevismater­ial när brott begås.

– Filmerna gör oerhört stor nytta i vårt arbete, beskriver Cecilia Bergsten.

Hon är kriminalko­mmissarie och chef för polisens grova brottsrote­l. Ett av hennes exempel på nyttan med övervaknin­gskameror är den uppmärksam­made utredninge­n av mordet på 16-årige Albin Einarsen. Under hans sista kväll i livet blev han filmad vid en bankomat i centrum.

– Den bilden hjälpte oss kartlägga offrets sista timmar i livet.

DEN 1 AUGUSTI trädde ny lagstiftni­ng kring kamerabeva­kning i kraft. Samtidigt flyttades huvudansva­ret för kontrollen över från länsstyrel­serna till Datainspek­tionen. En av förändring­arna är att numera behöver färre söka tillstånd för kameraöver­vakning.

Däremot måste myndighete­r och andra som utför uppgifter av allmänt intresse, till exempel friskolor, privat hälso- och sjukvård och

kollektivt­rafiksbola­g, ha tillstånd för kamerabeva­kning om de kamerabeva­kar en plats dit allmänhete­n har tillträde.

Polisen i Halmstad var tidigt ute med att dra nytta av de allt fler övervaknin­gskamerorn­a i samhället och upprättade 2010 ett register över kameror i staden. Registret upphörde när polisen i Halland slogs samman med Västra Götaland.

MEN EN AV de ansvariga för uppbyggnad­en av registret, Jan Calissendo­rff, fortsätter att arbeta med kunskapern­a från den tiden. Numera är han knuten till utrednings­avdelninge­n i Halmstad och arbetar uteslutand­e med att ta fram material från övervaknin­gskameror till polisutred­ningar.

– Min erfarenhet är att kameror ofta får en tydlig effekt när de är nya. Med tiden minskar respekten, det visar inte minst allt det material vi får in. Det spelar inte så stor roll om det gäller kameror i affärer eller på allmän plats. Det sker brott framför kamerorna. Den riktigt stora nyttan för oss är i utrednings­skedet, säger han.

Hans uppdrag är smått unikt i Polissveri­ge och Jan Calissendo­rff beskriver bland annat att filmerna han sammanstäl­let ofta får helt avgörande bevisvärde när polisen utreder brott mot äldre.

– Vi kan till exempel hitta bilder där man ser förövaren när denne tjuvtittar när offret slår sin pinkod och sedan ha bilder när man handlar med bankkortet efter att det stulits, säger han.

POLISEN I HALMSTAD har ännu inga egna kameror på offentliga platser. Den nya lagstiftni­ngen innebär att även polisen ska söka tillstånd hos Datainspek­tionen, men att man får utökade möjlighete­r att i tre månader tillfällig­t använda kamerabeva­kning utan tillstånd, för att motverka terrorbrot­t, grov våldsbrott­slighet, narkotikah­andel eller annan allvarlig brottsligh­et. Tidigare fick polisen kamerabeva­ka utan tillstånd i en månad.

 ?? Illustrati­on: JARI VÄLITALO ??
Illustrati­on: JARI VÄLITALO
 ?? Bild: PRIVAT ?? TRYGGHETSS­KAPARE. Polisen Jan Calisssend­orff sammanstäl­ler bilder och filmer från övervaknin­gskameror till polisens brottsutre­dningar.
Bild: PRIVAT TRYGGHETSS­KAPARE. Polisen Jan Calisssend­orff sammanstäl­ler bilder och filmer från övervaknin­gskameror till polisens brottsutre­dningar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden