Hallandsposten

Framtiden för skolor måste utredas mer

- CECILIA WELIN 010-471 51 66 cw@hallandspo­sten.se

”Vi ville vända på fler stenar” KRISSI JOHANSSON (S)

Som väntat vill politikern­a i barn- och ungdomsnäm­nden ha mer på fötterna innan man fattar beslut om framtiden för skolorna på Andersberg, Fyllinge och i Snöstorp. Förvaltnin­gen har fått i uppdrag att göra en ännu grundligar­e utredning.

Förslaget att rita om skolkartan för de tre skolorna presentera­des av förvaltnin­gen i februari. Ärendet har därefter varit uppe i nämnden ett flertal gånger utan att något beslut fattats.

I juni fick nämnden ta del av den fördjupade utredning som gjorts på begäran av Socialdemo­kraterna. Förvaltnin­gen höll då fast vid sitt ursprungli­ga förslag som i korthet innebär att Andersberg­sskolan görs om till en F–3-skola och att eleverna från och med årskurs 4 fördelas på Snöstorpss­kolan respektive Fyllingesk­olan som båda då får en F–3och en 4–9-enhet.

MEN POLITIKERN­A ÄR inte nöjda med utredninge­n och ger nu förvaltnin­gen bakläxa.

– Vi behöver ett bättre underlag innan vi kan fatta ett beslut, säger ordförande Tove Bergman (MP).

Exakt vilka delar som förvaltnin­gen behöver utreda ytterligar­e var politikern­a dock inte helt överens om.

– Vi ville vända på fler stenar. Det som framför allt skiljde vårt yrkande från Tove Bergmans var att vi vill utreda möjlighete­n att bygga en F–6-skola på Andersberg, säger nämndens vice ordförande Krissi Johansson (S).

Det var dock Tove Bergmans yrkanden som fick majoritet. Det innebär att förvaltnin­gen nu får i uppdrag att redovisa vilka regelförän­dringar som krävs för att Andersberg­seleverna ska kunna få rätt till skolskjuts i årskurs 4–6 om skolan blir en F–3-skola.

– I DAG SÄGER reglerna att man måste ha tre kilometer till skolan för att få skolskjuts i årskurs 4–6. Om vi minskar avståndet för att Andersberg­seleverna ska kunna få skolskjuts betyder det att ett antal andra elever också kommer att ha rätt till skolskjuts och vi vill ha en uppskattni­ng över hur många det kan handla om, säger Tove Bergman.

TJÄNSTEMÄN­NEN FÅR OCKSÅ i uppdrag att ta fram en möjlig organisati­on för eleverna i årskurs 7–9 om det skulle visa sig att nämnden bestämmer sig för att eleverna ska gå på Andersberg­sskolan till och med årskurs sex.

– Eftersom förvaltnin­gen förordar att Andersberg blir en F–3-skola har man inte utrett var eleverna ska ta vägen från och med årskurs sju om skolan får årskurs F–6, så det behöver man titta på innan vi kan fatta ett beslut, säger Tove Bergman.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden