Hallandsposten

Nu tar överste Annelie befälet

- ANDERS HOLMER 010-471 51 30 ah@hallandspo­sten.se

Sedan 1906 har försvaret i Halmstad haft 56 olika manliga förbandsch­efer. Med 53-åriga överste Annelie Vesterholm som ny chef för FMTS är nu den första kvinnliga på plats.

På F 14:s gamla område, där Försvarsma­ktens tekniska skola håller till, har tidigare 17 män i följd basat – men nu har Annelie Vesterholm tagit över chefskapet efter Stig– Olof Krohné som ska tjänstgöra i Högkvarter­et i Stockholm.

Hon är ursprungli­gen luftvärnar­e och ryckte 1983 in i lumpen på dåvarande Lv 7 i Luleå och blev sedan arméingenj­ör.

– PASSANDE NOG HAR hon precis jobbat med Patriotsys­temet vid Högkvarter­et, vilket borgar för ett gott samarbete med Lv 6, säger brigadgene­ral Michael Nilsson vid torsdagens regniga chefsöverl­ämningscer­emoni.

– Även personal på FMTS är involverad i införandet av det nya luftvärnss­ystemet. Flera härifrån ska längre fram åka till USA för att utbildas på Patriot, säger Annelie Vesterholm när HP får en pratstund med henne. När jag intervjuad­e ÖB på en jämställdh­etskonfere­ns i Halmstad pekade

– Oj, det vet man aldrig. När jag gjorde värnplikte­n tyckte jag att det vore fantastisk­t om jag blev kapten, högre än så kunde jag inte tänka.

– Att flygvapnet ligger före hänger ihop med att de var först med att anställa kvinnliga officerare.

KLART ÄR I alla fall att förbandet som Annelie Vesterholm basar över blir ett av landets största vid årsskiftet. Då får FMTS ansvaret över markverkst­äder på 23 olika orter i Sverige. Så utöver dagens 500 anställda i Halmstad blir hon chef över 900 ytterligar­e.

– Det blir även ett 20-tal nya tjänster i Halmstad i samband med förändring­en. Under vinterns #metoo-debatt var det 1 768 kvinnor inom Försvarsma­kten som skrev under uppropet #givaktochb­itihop. Hur ser du på att de hävdade att den som påtalar sexuella trakasseri­er ofta blir misstrodd och utstött?

– Alla anmälninga­r om kränkninga­r ska tas på största allvar och utredas ordentligt. Sedan har vi förstås ett arbetsgiva­ransvar där man måste höra båda parter.

 ?? Bild: ANDERS HOLMER ?? FÖRSTA KVINNAN. Stig–olof Krohné lämnar över Fmts-fanan till Annelie Vesterholm. ”Ursprungli­gen är jag från Stockholm, men det ska man kanske inte berätta eftersom 08:or inte är så populära här”, skämtar hon. Nu ska hon veckopendl­a mellan en central lägenhet och huset i skånska Hästveda.
Bild: ANDERS HOLMER FÖRSTA KVINNAN. Stig–olof Krohné lämnar över Fmts-fanan till Annelie Vesterholm. ”Ursprungli­gen är jag från Stockholm, men det ska man kanske inte berätta eftersom 08:or inte är så populära här”, skämtar hon. Nu ska hon veckopendl­a mellan en central lägenhet och huset i skånska Hästveda.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden