Hallandsposten

Engagerade elever röstade i skolvalet

- CARINA NILSSON

Valet har tjuvstarta­t runt om på landets skolor. På Lagaholmss­kolan röstade närmare 400 elever under torsdagen.

På Lagaholmss­kolan har terminens första två veckor präglats mycket av politik och samhällsku­nskap berättar Oskar Karlsson som är lärare i So-ämnen.

– Vi är med i skolvalet eftersom det är ett bra sätt att visa eleverna hur den demokratis­ka processen fungerar. Vi vill att alla ska rösta, men självklart kan de rösta blankt också, säger han.

Under förmiddage­n fick skolan besök av representa­nter för ungdomsför­bunden till alla riksdagspa­rtierna.

Eleverna fick chansen att ställa frågor, och det uppskattad­es av Ebba Marshall, Thea Gunnarsson och Edit Bernsfelt.

– De förklarade bra på de allra flesta frågor, men ibland bytte de liksom samtalsämn­e så att man inte riktigt fick svar på själva frågan, säger Ebba Marshall som bland annat ville veta mer om partiernas planer för integratio­n och hbtq-frågor.

Edit Bernsfelt hade hunnit rösta, och tyckte att det var ganska enkelt att bestämma sig.

– Vi gjorde en valkompass tidigare i dag, då blev det lite lättare att veta vilket parti som passade. För mig är miljöfrågo­rna väldigt viktiga, säger hon.

Oskar Karlsson var stolt över elevernas engagemang och nöjd med hur skolvalet fungerade.

– Det är jätterolig­t, både elever och lärare har jobbat hårt för att det ska flyta på. Det är närmare 400 elever som ska rösta.

Skolans elevråd fungerade som valarbetar­e, och valresulta­tet skickas sedan in till riksorgani­sationen Skolval, som är ett samarbete mellan flera olika organisati­oner och myndighete­r.

 ?? Bild: CARINA NILSSON ?? RÖSTAT. Alfons Ljunggren lämnar sin valsedel, och Måns Sjöstrand lägger ner kuverten i boxen efter att eleverna prickats av i röstlängde­n.
Bild: CARINA NILSSON RÖSTAT. Alfons Ljunggren lämnar sin valsedel, och Måns Sjöstrand lägger ner kuverten i boxen efter att eleverna prickats av i röstlängde­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden