Hallandsposten

Ångan är uppe för tågdagarna

- LENNART HILDINGSSO­N

Nästan allt är klart inför helgens tågdagar i Hylte. Det krävs nu drygt 1 000 sålda resor på veterantåg­en för att årets projekt ekonomiskt ska gå i land.

Det handlar om grovt räknat 160 000 kronor i intäkter under lördagen och söndagen, för att gå jämnt upp och täcka alla kostnader.

– Jag tror att det kommer att göra det, säger Per-yngve Bengtsson som är ordförande för musei- och veterantåg­sföreninge­n i Landeryd.

EN STOR FÖRÄNDRING mot de tidigare åren, som kanske i förstone inte är tydlig, är att föreningen i Landeryd nu samarbetar med Nässjö järnvägsmu­seum – i stället för motsvarigh­eten i Göteborg. Det gör att det bli ”nya” ånglok och vagnar som visas upp i Landeryd och på olika sträckor i Hylte vilka man trafikerar under lördagen och söndagen, och dessutom upp till Smålandsst­enar.

– Förutom av ett stort ånglok, dras ett tågset av ett veterandie­sellok. Dessutom kommer vi att köra på bangården i Landeryd med en ångvagn från 1888, som bland annat Oskar II har åkt med. Den är mycket unik, säger Per-yngve Bengtsson.

I SIN HELHET bärs arrangeman­get inte bara av föreningen Landeryds järnvägsmu­seum, utan även till mycket stor del av samhällsfö­reningen i Landeryd och Landeryds Goif. Dessutom finns flera andra föreningar involverad­e, bland annat samhällsfö­reningen i Torup med marknaden där och Kinnareds hembygdsfö­rening som sätter upp ett historiskt amatörteat­erskådespe­l.

– Jag gissar att det kommer att vara ett 70-tal funktionär­er på olika sätt bara i Landeryd. Vi själva, i vår förening, svarar bara för tågtrafike­n och det som är runt den, säger Per-yngve Bengtsson.

LANDERYDS STATION HAR under året byggnadsmi­nnesförkla­rats. Under veckoslute­t kan man få se stationshu­set invändigt, genom att biljettför­säljningen till veterantåg­resorna sker inne i väntsalen och på tågexpedit­ionen, via den gamla biljettluc­kan som finns bevarad.

– Vi vill över huvud taget visa upp hela den fantastisk­a stationsmi­ljön, där också lokstallar­na ingår. Vi själva, kommunen och inte minst Infranord har gjort stora insatser för att ställa området i ordning inför tågdagarna.

Vid invignings­ceremonin, halv nio på lördagsför­middagen, talar Malin Clarke som är antikvarie vid Kulturmilj­ö Halland om värdet av att bevara våra kulturarv, som bland annat stationsmi­ljön är.

Sedan klipper den tidigare ”tåggeneral­en” Göran Fritzon bandet och förklarar tågdagarna 2018 för invigda.

 ?? Bild: LENNART HILDINGSSO­N ?? ALLT KLART. Per-yngve Bengtsson är förväntans­full inför helgens tågdagar i Landeryd. ”Vi vill överhuvudt­aget visa upp hela den fantastisk­a stationsmi­ljön”, säger han om arrangeman­get.
Bild: LENNART HILDINGSSO­N ALLT KLART. Per-yngve Bengtsson är förväntans­full inför helgens tågdagar i Landeryd. ”Vi vill överhuvudt­aget visa upp hela den fantastisk­a stationsmi­ljön”, säger han om arrangeman­get.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden