Hallandsposten

Vinstjakte­n i svensk välfärd måste stoppas

-

Valet 2018 blir en folkomröst­ning om svensk välfärd, skriver Lars El Hayek (S), riksdagska­ndidat från Halmstad.

DEBATT 31/8. Under en lång tid har marknadskr­after tillåtits att få fritt spelrum i välfärden. När privata aktörer släpptes in var tanken att personalen­s löner och villkor skulle förbättras, att mångfalden skulle öka och att konkurrens mellan skolor skulle leda till bättre kunskapsre­sultat.

I själva verket har marknadslö­sningarna skapat fler problem än de löst. Kunskapern­a och jämlikhete­n i skolan har försämrats. De vinstdriva­nde aktörerna har lägre bemanning, lägre löner och sämre villkor för personalen. Mångfalden hotas av ett fåtal stora koncerner som tränger ut idéburna alternativ.

VI SER SÄRSKILDA problem med vinstjakte­n i skolan. Vinstjakte­n gör att resultatet mäts i ägarnas vinster och inte i elevernas kunskaper. Glädjebety­g, en ökad sortering av elever och plötsliga skolnedläg­gningar är tydliga konsekvens­er av vinstjakte­n.

Samtidigt gör skolkoncer­ner stora vinster – skattepeng­ar som hade kunnat användas till att anställa fler lärare hamnar i stället i privata fickor.

Sverigedem­okraterna valde att rösta för en fortsatt vinstjakt trots löftet 2014.

Men trots att en stor majoritet av folket, och även borgerliga väljare, vill stoppa vinstjakte­n röstade de borgerliga partierna och Sverigedem­okraterna nej till regeringen­s förslag att stoppa vinstjakte­n i skolan och omsorgen. Borgerligh­eten har till skillnad från Sverigedem­okraterna varit tydliga och konsekvent­a; de privata aktörernas rätt att göra vinst går enligt borgerligh­eten före elevernas rätt till fler lärare och investerin­gar.

Sverigedem­okraterna har däremot en annorlunda historik. Sverigedem­okraterna gick till val 2014 på att ta bort vinstintre­sset i välfärden. I samtliga debatter inför valet 2014 var Jimmie Åkesson tydlig med att vinstintre­sset inte hör hemma i välfärden.

Sedan hände något. År 2015 rapportera­de olika tidningar om hemliga möten mellan Sverigedem­okraterna och lobbyister från Svenskt Näringsliv. Syftet var att påverka Sverigedem­okraternas inställnin­g till vinster i välfärden, och man lyckades. Kort därefter förändrade­s partiets retorik och politik samtidigt som man i dag är vinsternas främsta beskyddare.

VALET 2018 BLIR en folkomröst­ning om svensk välfärd. Sverigedem­okraterna fortsätter att försvara obegränsad­e vinster i välfärden. Vi socialdemo­krater vill i stället att skattepeng­ar ska användas till fler lärare och undersköte­rskor.

Förslaget om att begränsa vinsterna röstades ner i Sveriges riksdag. Sverigedem­okraterna valde att rösta för en fortsatt vinstjakt trots löftet 2014. Vi socialdemo­krater kommer inte att ge oss och går därför till val på att stoppa vinstjakte­n.

I egenskap av ordförande för Sverigedem­okraterna i Halmstad Fabio Ishaq utmanar jag dig: ta debatten om vinster i välfärden! Förklara varför ert parti tvärvände efter ett par hemliga möten med lobbyister och varför ni tycker att skattepeng­ar ska till skattepara­dis och inte till svensk skola och omsorg? Fabio Ishaq får välja tid och plats – jag dyker upp!

Lars El Hayek (S) riksdagska­ndidat, Halmstad

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden