Hallandsposten

S vill göra upp om assistans

- LARS LARSSON/TT

Socialdemo­kraterna vill göra upp med andra partier om assistans för funktionsh­indrade och LSS för att utsatta barn ska få den hjälp de behöver. Opposition­en vill se handling omgående. Antalet personer som beviljas statlig assistans sjunker stadigt.

Nya siffror från Försäkring­skassan som TT tagit del av visar att antalet som beviljats statlig assistanse­rsättning fortsätter att sjunka, en utveckling som pågått månad för månad sedan hösten 2015.

De som får statlig ersättning är de som har de största behoven av hjälp, över 20 timmar per vecka. De med mindre behov ansvarar kommunerna för.

I oktober 2015 hade strax under 16 200 personer statlig assistans. I augusti år är siffran knappt 14 500.

FRAM TILL 2015 hade antalet bara ökat, sedan reformens införande 1994. Antalet timmar som beviljades per person ökade också stadigt, men har nu stannat av.

Barn- och äldreminis­ter Lena Hallengren (S) har den senaste tiden förklarat att hon vill göra upp med andra partier om Lss-lagen. Lagen reglerar personlig assistans och den statliga assistanse­rsättninge­n.

– Om det kostar 700 miljoner, en miljard eller om det kostar mer: vårt besked är att vi har råd att ge stöd till barn i behov, sade Hallengren på en pressträff om partiets valrörelse.

RBU, föreningen för rörelsehin­drade barn och ungdomar, undrar vad S-utspelet egentligen innebär.

”Å ena sidan är det positivt att Socialdemo­kraterna nu äntligen förstår allvaret, men samtidigt är det väldigt otydligt vad beskedet egentligen innebär”, säger Maria Persdotter, ordförande för RBU, i en skriftlig kommentar.

Hon säger att det verkar uppenbart att S är rädda för att frågan kan skada dem i valet. RBU hade velat se en lösning långt tidigare.

CENTERPART­IET ÄR BERETT att skjuta till 700 miljoner kronor, Liberalern­a, Kristdemok­raterna och Miljöparti­et har också gjort utspel om mer pengar.

Statsminis­ter Stefan Löfven (S), vars regering inför 2016 uppmanade Försäkring­skassan att försöka bryta timutveckl­ingen inom assistanse­rsättninge­n, säger nu att det egentligen inte går att sätta ett tak för kostnadern­a.

– De som behöver hjälp att andas och att få i sig mat ska få det, säger Löfven.

 ?? Bild: CHRISTINE OLSSON/ARKIV ?? VILL GÖRA UPP. Barn-, äldre- och jämställdh­etsministe­r Lena Hallengren.
Bild: CHRISTINE OLSSON/ARKIV VILL GÖRA UPP. Barn-, äldre- och jämställdh­etsministe­r Lena Hallengren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden