Hallandsposten

Stressad apa tillbaka efter stöld

- BOEL HOLM/TT

Tilltufsad, stressad och lite uttorkad, men vid ganska gott mod. Universeum­s stulna goeldisapa verkar ha klarat onsdagens äventyr förhålland­evis bra.

Det var strax efter lunch som personalen på Universeum upptäckte att den lilla apan var borta från den artificiel­la regnskogen. Hur hon försvunnit är fortfarand­e ett mysterium.

en stöld, men vi vet inte hur det gick till. Hon bor i en regnskog med hög luftfuktig­het, så kameror är inte aktuellt, säger Daniel Rooth, ansvarig zoolog på Universeum. Vid 22.40 fick polisen samtal om att en apa synts till på Mcdonalds i Västra Frölunda. De larmade djurskötar­e och vid midnatt var goeldisapa­n tillbaka på Universeum där hon kommer att hållas i karantän. Hon har inga synliga fysiska skador, men det är svårt att säga hur den ofrivillig­a utflykten påverkar på sikt. – Vi kommer att hålla koll på henne några veckor så att hon inte fått någon smitta, eller får någon stressutlö­st sjukdom. Och maten på Mcdonalds är inte bra för en apmage.

– För henne hade det definitivt varit skadligt. Vi vet inte om hon lyckats få något i sig.

FÖR NÅGRA ÅR sedan stals tukanen Georgina från Universeum, men Daniel Rooth förklarar att det inte går att jämföra med onsdagens apstöld.

– Det var annorlunda för hon är väldigt van vid människor, men här måste man använda mer eller mindre fysiskt våld. De här aporna söker inte aktivt upp människor.

Goeldisapa­n är en rödlistad art som är klassad som sårbar. Honan som stals ingår i ett bevarandep­rojekt för att rädda artens överlevnad. I naturen lever de i familjegru­pper, men honan har varit ensam på Universeum.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden