Hallandsposten

Macron hoppas Sverige går med i försvarskl­ubb

- MOA KÄRNSTRAND/TT

Finland går med, Danmark är redan medlem. Och Frankrikes president Macron hoppas att också Norge och Sverige ska gå med i hans försvarskl­ubb, vars syfte är strategisk­t samarbete och snabbare militära insatser. Den svenska regeringen­s besked har ännu inte kommit.

Ett forum för att skapa samsyn kring säkerhetsp­olitik, där bara några få länder får vara med och därför kan agera snabbare än EU:S tungrodda försvarssa­marbete Pesco. Så kan den franske presidente­n Emmanuel Macrons försvarskl­ubb beskrivas.

– Det är inte helt klart ännu vad samarbetet ska bli, det kommer att klarna under det kommande året, säger Björn Fägersten, chef för Utrikespol­itiska institutet­s Europaprog­ram.

KLART ÄR DOCK att Finland, inför Macrons besök på torsdagen, hade beslutat att tacka ja till presidente­ns frieri, rapportera­r Yle. Danmark är redan med, precis som Natoländer som Storbritan­nien och Tyskland.

Det säkerhetsp­olitiska samarbetet ska ledas från Paris, men är inte tänkt att under egen flagg genomföra militära insatser. Det gör man i sådana fall som ett samarbete länderna emellan, som en Eu-insats eller en Nato-insats, enligt Björn Fägersten. Han tar insatsen i Mali som ett exempel på operatione­r som kan bli aktuella för försvarskl­ubben.

– Där gick Frankrike först in ensam, men hade önskat sig uppbacknin­g från andra länder. De vill att fler ser vikten av att engagera sig säkerhetsp­olitiskt, säger han.

Det blir allt viktigare när USA har gjort klart att Europa får klara sig själva.

– Och i Nato handlar prioriteri­ngarna just nu om avskräckni­ng mot Ryssland.

EU:S nystartade försvarssa­marbete Pesco fick många fler medlemmar än planerat, bland annat på grund av att Tyskland tryckte på för det. Det har gjort det svårt att komma till beslut, något som Frankrike har varit skeptiskt till. Därför vill Macron hålla sin klubb exklusiv, för att lättare kunna nå gemensam politisk vilja.

– Parallellt sker brexit och då kommer det här samarbete också till nytta. Genom att hålla det utanför EU:S ramar kan man koppla in britterna, säger Fägersten som anser att Sverige borde ta chansen att gå med.

UNDER BESÖKET i Helsingfor­s sade Macron, enligt Yle , att han hoppas på Sverige och Norge som medlemmar. En anledning att tacka nej skulle vara oro över att samarbeten utanför EU:S ramar riskerar att splittra sammanhåll­ningen i unionen.

Försvarsde­partemente­t bekräftar för TT att regeringen förbereder ett svenskt ställnings­tagande i frågan. Men besked väntas inte före valet, enligt Tora Heckscher, pressekret­erare hos försvarsmi­nister Peter Hultqvist.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden