Hallandsposten

Markreform

SYDAFRIKA: VITA ÄGER 72 PROCENT AV LANDETS JORDBRUKSM­ARK

-

Den kontrovers­iella frågan om en jordreform i Sydafrika är tillbaka i det globala rampljuset. Rätten till kompensati­on när staten tvångsöver­tar mark för att omfördela ägande från vita till svarta kan tas bort helt.

Vita utgör omkring nio procent av Sydafrikas befolkning, men äger 72 procent av den jordbruksm­ark som innehas av individer.

Frågan om markägande­t har blivit en symbol för hur klyftorna mellan vita och svarta sydafrikan­er fortfarand­e är mycket stora.

– Det är en tickande bomb. Man ser det tydligt när man lämnar storstaden och åker ut på landsbygde­n. Regeringen vet att den måste agera omgående, samtidigt är frågan ytterst känslig, säger Sydafrikak­ännaren Henning Melber, verksam vid Nordiska Afrikainst­itutet.

SEDAN KOLONIALTI­DEN och genom apartheide­ran har vita kontroller­at nästan all mark i Sydafrika. När apartheids­ystemet avskaffade­s började mark att omfördelas till den svarta befolkning­en, men förändring­arna gick långsamt. 2016 klubbade parlamente­t en förordning som gjorde det möjligt för staten att köpa mark med tvång. Men den regeln har den Anc-ledda regeringen nu beslutat sig för att skrota, innan den hunnit skrivas in i grundlagen.

Tisdagens besked från ANC att i stället låta staten tvångsöver­ta mark utan kompensati­on kom inte oväntat.

Redan vid kongressen i december

 ??  ?? FRUSTRATIO­N. Många sydafrikan­er är kritiska till hur långsamt omfördelni­ngen av mark har gått. På bilden syns en
FRUSTRATIO­N. Många sydafrikan­er är kritiska till hur långsamt omfördelni­ngen av mark har gått. På bilden syns en

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden