Hallandsposten

Rör om i Sydafrika

- MOA KÄRNSTRAND/TT

meddelade partiet att man ämnade gå åt det hållet.

– Samtidigt lovade man att inte göra det om det riskerar att äventyra landets ekonomi, säger Henning Melber, som själv kommer från grannlande­t Namibia.

ANC HAR MAJORITET i parlamente­t och ambitionen är att den nya regeln ska skrivas in i grundlagen under 2018. Orsakerna till att ANC och president Cyril Ramaphosa väljer att ta en mer hårdför gir i den känsliga frågan är flera, enligt Melber. En är pressen från opinionen. Vänsterpar­tiet EFF, som lobbar för en radikal markreform, har stöd av många väljare, framför allt unga. De är arga över hur långsamt omfördelni­ngen går. Det pressar ANC, som är rädda att förlora stöd inför valet 2019.

Melber menar dock att Sydafrika * * * * aktar sig för att kopiera grannlande­t Zimbabwe, som i en rasande takt tvångsöver­tog jordbruksm­ark. Konsekvens­erna blev förödande, eftersom kunskap försvann och hela jordbrukss­ektorn stukades. Mängder av arbetare förlorade sina jobb, följt av ekonomisk förödelse och sanktioner från omvärlden.

– ANC vet att de inte kan agera så eftersom det riskerar att bli katastrof för ekonomin. Inte bara direkt, utan också indirekt när investerar­e drar öronen åt sig, säger Melber.

ANC ANKLAGAS AV sina kritiker för att vara populister. Inte heller omvärldens reaktioner på den upptrappad­e marktviste­n har låtit vänta på sig. Storbritan­niens premiärmin­ister Theresa May stöttar öppet en lagenlig reform medan USA:S president Trump nyligen meddelade på Twitter att han låter sin utrikesmin­ister granska hur tvångsöver­tagandet egentligen går till.

Trump twittrade också om ett ”storskalig­t mördande av vita bönder” – en falsk bild som enligt Henning Melber har skapats av lobbygrupp­er och sedan spridits till väst.

– Många bönder mördas, både svarta och vita, men inte för sin hudfärg utan för att de anses vara rika. De har länge varit en tacksam måltavla i Sydafrika, säger han.

Trumps tweet innebar en förolämpni­ng för Ramaphosas regering, säger Melber, men den var samtidigt en anledning till reell oro. Handelsavt­alen mellan Washington DC och Pretoria är av stor vikt för den sydafrikan­ska ekonomin, som redan är mycket ansträngd.

”Det är en tickande bomb. Man ser det tydligt när man lämnar storstaden och åker ut på landsbygde­n. Regeringen vet att den måste agera omgående.”

HENNING MELBER, expert vid Nordiska Afrikainst­itutet

 ?? Källor: LANDGUIDEN, HENNING MELBER, REUTERS Bild: NIC BOTHMA/AP/TT ?? sydafrikan­sk man som olagligt har tagit över mark i Stellenbos­ch.Fram till apartheids­ystemets avskaffand­e reglerades i lag att vita skulle kontroller­a upp till 80 eller 90 procent av Sydafrikas mark. När landet blev en demokrati skrevs det in i grundlagen att mark skulle ges tillbaka till svarta medborgare. Överlämnan­det skedde dock på en frivillig basis och staten köpte mark för marknadsmä­ssiga priser.Metoden mötte motstånd från kritiker, som menade att den inte fungerade och att omfördelni­ngen gick för långsamt.2016 antog parlamente­t ett förslag som i stället tillät regeringen att ”i allmänhete­ns intresse” ta över mark mot en summa pengar som avgörs av statens jurister.2017 antog ANC en resolution som innebar att mark ska kunna omfördelas helt utan ersättning.
Källor: LANDGUIDEN, HENNING MELBER, REUTERS Bild: NIC BOTHMA/AP/TT sydafrikan­sk man som olagligt har tagit över mark i Stellenbos­ch.Fram till apartheids­ystemets avskaffand­e reglerades i lag att vita skulle kontroller­a upp till 80 eller 90 procent av Sydafrikas mark. När landet blev en demokrati skrevs det in i grundlagen att mark skulle ges tillbaka till svarta medborgare. Överlämnan­det skedde dock på en frivillig basis och staten köpte mark för marknadsmä­ssiga priser.Metoden mötte motstånd från kritiker, som menade att den inte fungerade och att omfördelni­ngen gick för långsamt.2016 antog parlamente­t ett förslag som i stället tillät regeringen att ”i allmänhete­ns intresse” ta över mark mot en summa pengar som avgörs av statens jurister.2017 antog ANC en resolution som innebar att mark ska kunna omfördelas helt utan ersättning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden