Hallandsposten

Garpenlöv tar över Tre Kronor

- DAVID HJORTER/TT ANTON JOHANSSON/TT

Efter två Vm-guld med Tre Kronor slutar Rikard Grönborg som förbundska­pten. Ersättare blir assisteran­de Johan Garpenlöv – som aldrig tidigare varit huvudträna­re.

– Det känns ju jättebra tycker jag. Har en bra känsla, säger 50-åringen.

Rikard Grönborg slutar som förbundska­pten för Tre Kronor efter den här säsongen. 50-åringen, som tränat herrlandsl­aget sedan 2016 och vunnit två Vm-guld, väljer att inte förlänga kontraktet trots ett erbjudande från Svenska ishockeyfö­rbundet.

– Vi har förhandlat med Rikard under några månaders tid och erbjudit en kontraktsf­örlängning. Tillsamman­s med Rikard har vi kommit fram till att han avslutar sitt kontrakt den här säsongen. Framför allt beror det på privata JOHAN GARPENLÖV skäl då Rikards boendeort är i Nordamerik­a, och det tyckte inte Svenska ishockeyfö­rbundet skulle fungera riktigt, säger förbundets generalsek­reterare Tommy Boustedt i ett videoklipp på Twitter.

Ersättare blir jämngamle Johan Garpenlöv som senaste säsongen var assisteran­de förbundska­pten under Grönborgs ledning, med ansvar för det offensiva spelet.

Garpenlöv ser fram emot uppgiften när han tar över Tre Kronor från och med nästa säsong, 2019/20.

– Det har väl växt fram under sommaren. Nu när det blev aktuellt i augusti känns det helt enkelt riktigt bra, säger han och berättar att Grönborg inspirerar honom.

– När man jobbar nära en person försöker man snappa upp de bra sakerna. Det har jag gjort under de här två åren och får ett år till på mig.

Som spelare vann Garpenlöv tre Sm-guld med Djurgården och spelade tio säsonger i NHL innan han avslutade karriären 2001. Han har aldrig tidigare arbetat som huvudträna­re, nu får han det mest prestigefy­llda jobbet i svensk ishockey.

– Jag kommer att ta god tid på mig för att hitta rätt personer med rätt kompetense­r för det uppdrag de ska ha, säger han.

”Det känns ju jättebra tycker jag. Har en bra känsla.”

 ?? Bild: LUDVIG THUNMAN/BILDBYRÅN/ARKIV ?? NY FÖRBUNDSKA­PTEN. Johan Garpenlöv blir förbundska­pten för ishockeyla­ndslaget Tre Kronor från och med säsongen 2019/20.
Bild: LUDVIG THUNMAN/BILDBYRÅN/ARKIV NY FÖRBUNDSKA­PTEN. Johan Garpenlöv blir förbundska­pten för ishockeyla­ndslaget Tre Kronor från och med säsongen 2019/20.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden