Hallandsposten

Övertygand­e svensk seger i Vm-kvalet

- JENS BORNEMANN/TT

Sverige fick sin revansch på Ukraina. Efter övertygand­e 3–0 har Sverige kvar greppet om Vmbiljette­n inför gruppfinal­en mot Danmark. – En bra genomförd match från vår sida, säger Kosovare Asllani.

SVERIGE UKRAINA

Elin Rubensson visade vägen med ett vackert skott i krysset, ett par minuter senare bättrade Magdalena Eriksson på resultatet med en välplacera­d bredsida.

Det bäddade till slut för en bekväm svensk seger mot Ukraina, trots det tuffa utgångsläg­et.

För på pappret hade Sverige pressen på sig inför Vm-kvalmatche­n på Gamla Ullevi.

Det är bara gruppseger som gäller om det redan nu ska bli en biljett till fotbolls-vm i Frankrike nästa år. Och fram till förra landskampe­n gick också allt som på räls för Sverige. Då slutade mötet i Lviv i juni oväntat med ukrainsk 1–0-seger – en svensk kalldusch som spetsat till striden om Vm-biljetten rejält.

MEN OM SPELARNA kände av presssen syntes det inte. Det var ett betydligt piggare Sverige än senast och redan efter mindre än två minuter var det nära svensk ledning, när Kosovare Asllani ur offsideläg­e tog vara på en retur. Efter den svenska inledninge­n mattades tempot visserlige­n av något och Ukraina hann sticka emellan med ett skott som Hedvig Lindahl fick tippa ut via ena stolpen.

Men till slut blev de svenska anfallsvåg­orna övermäktig­a för ukrainskor­na. Efter en dryg halvtimme kom utdelninge­n, via ett fint anfall med snabbt passningss­pel på högerkante­n. Sofia Jakobsson spelade in till Stina Blacksteni­us, som med ryggen mot mål passade vidare till Elin Rubensson och hennes andra landslagsm­ål hittills.

– Det var bara att springa på den, konstatera­r Rubensson efteråt.

Bara ett par minuter senare, också det från högerkante­n, spelade Blacksteni­us fram till nästa mål. Inlägget gick förbi flera spelare och genom straffområ­det, där Magdalena Eriksson mötte upp med sin vänsterfot.

Redan där var Ukraina mer eller mindre ett slaget lag. Men den svenska dominansen fortsatte och till slut fick även Kosovare Asllani göra ett godkänt mål. Linköpings­mittfältar­en ökade på till 3–0 ett par minuter efter paus, vilket definitivt avgjorde kvalmatche­n.

SEGERN INNEBÄR ATT Sverige, kvar i ledning i gruppen, har ett mycket bra läge inför den svåra bortamatch­en på tisdag, gruppfinal­en mot Danmark i Viborg.

Danmark klarade sig med nöd och näppe undan med 1–1 mot Kroatien, vilket innebär att Sverige har ett drömläge inför tisdagen.

– Vi klarar oss genom att spela oavgjort, vilket naturligtv­is är bra förutsättn­ingar. Det ska bli riktigt kul och intressant, säger förbundska­pten Peter Gerhardsso­n.

?? Bild: ADAM IHSE/TT ?? SEGERJUBEL. Magdalena Eriksson jublar efter sitt 2–0-mål mot Ukraina. Sverige vann till slut med 3–0.
Bild: ADAM IHSE/TT SEGERJUBEL. Magdalena Eriksson jublar efter sitt 2–0-mål mot Ukraina. Sverige vann till slut med 3–0.