Hallandsposten

Tidningarn­a utmanar om kvällens tv-priser

- MATILDA KVARNSTRÖM LANTZ/TT

Det har blivit dags för årets upplaga av tv-galan Kristallen och nytt för i år är att de traditione­lla tv-husen får kämpa mot tidningarn­as olika produktion­er. – De har verkligen klivit in på lika villkor. Det finns inga andra regelverk eller kvoteringa­r för dem, säger Anton Glanzelius som leder juryn.

Det har varit ett väldigt starkt svenskt tv-år, anser Anton Glanzelius och hans kollegor. Han är ordförande för den jury som utser nominering­arna till Kristallen­galan, därefter delas makten mellan en vinnarjury och tv-tittarna, beroende på kategori.

– Konkurrens­en om tittarnas kärlek är så otroligt stor just nu. Ingen kanal eller produktion­sbolag har råd att slarva, säger han.

I ÅR HAR Stiftelsen Kristallen en rad nya samarbetsp­artners i Expressen, Aftonblade­t och Dagens Industri som därmed får chans att vara med och tävla för första gången – och samtliga har lyckats ta sig in bland nominering­arna.

– Ur vårt perspektiv är det väldigt stort och roligt att få bjuda in andra som traditione­llt sett inte har tillhört det som vi brukar kalla tv, säger Glanzelius.

ÄVEN OM DET är första året som tidningarn­a är med och tävlar på Kristallen är det långt från nytt att de gör egna videoprodu­ktioner. Och Glanzelius tror att tittarna kommer att få se mer av den varan framöver.

– Definitivt! Det som är svårt att veta är hur många genrer som en kvällstidn­ing kan ge sig in i?

I år finns de represente­rade i kategorier där de enligt honom har en självklar relevans – som Årets förnyare och Årets fakta.

En annan trend som tydligt märks bland årets nominering­ar är att strömnings­tjänsterna och de utländska dramaprodu­ktionerna har satt press på de svenska – som matchar med en kategori full av tunga nominering­ar.

Bron (SVT), Gråzon (C More), Gåsmamman (Kanal 5), Vår tid är nu (SVT) och Advokaten (TV3) har alla chans att prisas som årets tvdrama.

– Det har hänt någonting drastiskt på den fronten, att de internatio­nella aktörerna har kommit in och nästan tvingat fram en otrolig offensiv för svensk drama... det är en njutning, säger Glanzelius.

FLEST PRISCHANSE­R VID årets gala har dock kändisfami­ljerna Parnevik och Wahlgren, vilket inte förvånar Glanzelius som säger att efterfråga­n på nya realityfam­iljer, kända som okända, är stor. Parneviks och Wahlgrens värld har båda tre vinstchans­er var.

– Reality-tv med starka personligh­eter är kanske det som efterfråga­s allra mest inom underhålln­ings-tv just nu, säger han.

Årets Kristallen leds av Gina Dirawi och direktsänd­s i kväll i TV4. *

 ?? Bild: PÄR BÄCKSTRAND ?? CHEF. Anton Glanzelius, ordförande för nominering­sjuryn.
Bild: PÄR BÄCKSTRAND CHEF. Anton Glanzelius, ordförande för nominering­sjuryn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden