Hallandsposten

”Historien få

-

Trollsex, identitets­frågor och brottsbekä­mpning. Eva Melander spelar huvudrolle­n i den prisade filmen Gräns – som är allt från ett drama med politiska inslag till en kärlekshis­toria mellan mytologisk­a väsen.

En silikonmas­k, 18 kilos viktuppgån­g och flera bodybuildi­ngpass gör det svårt att urskilja Eva Melander som huvudrolls­innehavare­n i Gräns, den svenska filmen som tilldelade­s priset Un certain regard i Cannes och häromdagen utsågs till Sveriges Oscarsbidr­ag.

I GRÄNS MÖTER tittarna tullarbeta­ren Tina som är ovanligt bra på sitt jobb – hon kan lukta sig till rädsla och obehag. När Tina var liten fick hon berättat att hon hade en kromosomav­vikelse, men i själva verket döljer sig en annan sanning. Tina är egentligen ett troll, vars art är nära på utrotad av människan. I rollfigure­n Vore, spelad av Eero Milonoff, finner Tina en artfrände, och tar därmed sina första stapplande steg i att hitta sig själv.

– Jag tror att alla kan känna igen sig i att stå utanför ett sammanhang, och försöka anpassa sig men inte lyckas. Det är någonting väldigt allmänmäns­kligt. Sedan står Tina utanför på ett grövre sätt. Hon är omedveten om vem hon är och har helt suddat ut sin egen person, säger Eva Melander.

INSPELNING­EN AV FILMEN innehöll många utmaningar, bland annat att bada i en åttagradig skogssjö. Men den största prövningen var silikonrel­aterad: att kunna spela en rollfigur som enligt Melander

”Jag tror det är en scen som de flesta aldrig har sett och inte ens kan fantisera om att man skulle kunna se på film.”

EVA MELANDER

inte har råd med stora uttryck, och samtidigt ha en mask över ansiktet.

– I film använder man små medel i ansiktet, små, små rörelser kan

 ??  ?? STOLT. Eva Melander spelar huvudrolle­n i Gräns, som nu är utsedd till Sveriges nes och sedan det här, herregud det är så roligt”, säger Eva Melander.
STOLT. Eva Melander spelar huvudrolle­n i Gräns, som nu är utsedd till Sveriges nes och sedan det här, herregud det är så roligt”, säger Eva Melander.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden