Hallandsposten

Ingen uppföljare i Toy Story-klass

- MIRANDA SIGANDER/TT

ANIMERAD BARNFILM

SUPERHJÄLT­ARNA 2 Brad Bird

Allan Svensson, Sara Lindh, Elina Raeder med flera USA, 2018 (126 min)

Regi: Svenska röster:

För 14 år sedan dök familjen Parr upp i en smart Pixar-version av en superhjält­esaga. Familjen levde ett till synes vanligt förortsliv men i hemlighet räddade de världen. Det var en lyckad blandning av satir och hjältedåd och en liten juvel i Pixars klassikers­amling.

Nu kommer en senkommen uppföljare, som tar vid ganska direkt där den förra slutade. Det innebär att vi slängs in i ett fartfyllt men märkligt oengageran­de räddningsu­ppdrag där familjen försöker förhindra en bank från att bli rånad. De möts dock inte av något jubel, superhjält­ar är förbjudna och anses överflödig­a.

ÄNNU EN GÅNG tycks familjens superhjält­eliv alltså vara hotat. Men så får mamma superhjält­e, Elastaflic­kan, chansen att dra på sig trikåerna och göra lite bra pr och påminna världen om att det kan behövas lite hjältar ibland. Pappa superhjält­e, Mr Incredible, får däremot stanna hemma och ta hand om hushåll och barn. Superhjält­arna 2 handlar alltså väldigt länge om vikten av bra marknadsfö­ring. Samt att det är bra och nyttigt för alla att dela på föräldrafö­rsäkringen. Nej, detta är inte precis Toy story 2-klass.

Så småningom (filmens två timmar är minst en halvtimme för mycket) uppenbarar sig en storskurk, som hela familjen får slåss emot. Vad vill då skurken? Förinta jorden? Skapa kaos i samhället? Nej, hen vill att folk ska släppa skärmarna, tänka själva och inte lita till några superhjält­ar för sitt väl och ve.

Kanske är det ett självironi­skt skämt från Disneys sida (som förutom Pixar också äger Marvel-fabriken som förser en skärmberoe­nde publik med just superhjält­ar) men det är i så fall inte tillräckli­gt snitsigt levererat.

TACK OCH LOV överskugga­s filmens svagheter i plot och utförande av filmens verkliga stjärna: Baby superhjält­e. Lille Jack-jack är vad minionerna är för Dumma mej och det är en fröjd att följa med när hans superkraft­er debuterar. De är många, oförutsägb­ara och mycket roliga.

Missa heller inte förfilmen, en mycket finstämd historia om moderskärl­eken till ett litet kinesiskt degknyte, som ligger mer i linje med den välgjorda originalit­et och känsla av att ligga i framkant som Pixar brukar bjuda på.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden