Hallandsposten

R inte upprepa sig”

- SOFIA SUNDSTRÖM/TT

* Filmen handlar om Tina som arbetar på tullen, och har ett luktsinne långt över den vanliga, vilket gör henne ovanligt bra på sitt jobb. På det privata planet lever Tina däremot i ett utanförska­p, vilket förändras när hon möter Vore, som liknar henne på många sätt. * Filmen är baserad på en novell av John Ajvide Lindqvist och är regisserad av Ali Abbasi. Huvudrolle­rna spelas av Eva Melander och Eero Milonoff. * Gräns har svensk biopremiär i dag.

verkligen vara betydelseb­ärande. Nu hade jag ett ansikte ovanpå mitt eget, så då var jag tvungen att träna på att använda mitt ansikte på ett sätt jag aldrig någonsin gjort tidigare, berättar hon.

MEN GRÄNS ÄR inte bara en kärlekshis­toria mellan två troll. Det går

också att dra historiska och aktuella parallelle­r till filmen – hur minoritets­grupper har behandlats förr, och hur de behandlas i dag.

– Förr i tiden satte man in folk på institutio­ner. Vi har en hel förintelse som också ligger i vår historia, det finns gott om minoritete­r världen över som blir hårt utsatta av de regeringar som styr i länderna, säger Eva Melander.

– Det handlar om att ta ansvar för vilket samhälle vi vill leva i. Vi måste bestämma oss för att inte låta historien upprepa sig, säger Eva Melander.

Filmen utspelar sig delvis i den nordiska urskogen med troll i huvudrolle­n. Tror du att den här exotiska bilden av Sverige har påverkat att filmen går bra utomlands?

– Det är lätt att tänka att det skulle kunna vara så, men svårt att svara på. Jag pratade med juryn (i Cannes) när jag hade tagit emot priset, och det som de främst verkade fastna för var att det var en så nyskapande film, en värld och ett sätt att berätta på som upplevs som nytt, överraskan­de och oförutsägb­art, säger Melander.

En sekvens ur filmen som väckte extra mycket uppmärksam­het under visningen i Cannes var när rollfigure­n Tina har sex med ett annat troll. Varför tror du att det blev en snackis?

– Jag tror det är en scen som de flesta aldrig har sett och inte ens kan fantisera om att man skulle kunna se på film, säger Melander.

 ?? Bild: ANDERS WIKLUND ?? kandidat till Oscarsgala­n. ”Jag är så otroligt stolt över vårt arbete, den här filmen och hur den har blivit. Vinst i Can-
Bild: ANDERS WIKLUND kandidat till Oscarsgala­n. ”Jag är så otroligt stolt över vårt arbete, den här filmen och hur den har blivit. Vinst i Can-
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden