Hallandsposten

Ministern: Första gången det händer mig

- ANNA-KARIN FORSBERG

– Det var tråkigt att höra, säger barn-, äldre- och jämställdh­etsministe­r Lena Hallengren (S) när hon får veta att hon inte är välkommen till Vallås äldreboend­e.

Hon säger till Hallandspo­sten att det här är första gången det hänt henne som äldreminis­ter att hon inte får göra ett besök inom äldreomsor­gen.

– Som äldreminis­ter besöker jag många äldreboend­en runt om i Sverige, oavsett politiskt styre. Oftast är det personalen som visar runt och så får jag prata med de boende. I bland fikar vi och samtalar om vad de tycker behöver bli bättre i äldreomsor­gen. För mig är det värdefulla samtal, säger Lena Hallengren.

NÄR DET GÄLLER personalen på äldreboend­ena känner de ofta en stolthet att visa upp sin arbetsplat­s och säga vad de tycker till ministern som har sakkunskap.

LENA HALLENGREN BERÄTTAR också att lokala politiker ofta brukar följa med på besöken oavsett om det är en borgerlig eller en socialdemo­kratiskt styrd kommun.

När det gäller Vallås var tanken att ministern skulle få sällskap av Rose-marie Henriksson (S), vice ordförande i hemvårdsnä­mnden.

Äldreminis­terns besök i Halmstad på tisdag nästa vecka kommer att omfatta en öppen föreläsnin­g på Stadsbibli­oteket om socialdemo­kraternas äldrepolit­ik. Hon ska också knacka dörr på kvällen och träffa väljare. Eventuellt blir det också ett besök på ett äldreboend­e i en närliggand­e kommun.

– Det var vår idé i Halland att hon skulle besöka ett äldreboend­e, eftersom hon är ansvarig för äldrepolit­iken, säger Sebastian Ghafari, ombudsman för Socialdemo­kraterna i Halland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden