Hallandsposten

Ungas frågor krävde raka svar av politiker

- JAN STOHR

”Jag tycker inte att ni ska åka buss. Gå och cykla i stället.”

Klockrent, pang på, huvudet på spiken – och elefanten i rummet. När unga ställer politikern­a mot väggen finns inget utrymme för politiskt svepande otydlighet.

Det var i huvudsak Halmstads hetaste politiker som ställdes mot väggen när högstadiee­lever från Furulundss­kolan och Östergårds­skolan fick chansen att få svar på det som de funderar på så här i valtider.

KOMMUNRÅD, opposition­sledare och lokala partiledar­e och några nyare partiföret­rädare gjorde så gott de kunde för att ge raka svar.

I bland var det svårt att svara kortfattat, ibland kunde politikern­a säga ja eller nej – exempelvis som på frågan om tiggeri borde förbjudas.

MODERATERN­AS Jonas Bergman svarade ja, med tillägget att hans parti tycker att det är en nationell fråga och ett förbud mot tiggeri borde gälla överallt i landet.

Sverigedem­okraternas Susanna Johansson kunde svara tydligt nej på en fråga något senare, den gällde om man ska tillåta sjal eller hijab i skolan. Motivering­en var att hennes parti uppfattar att många unga inte tillåts göra egna val om de ska eller inte ska bära plagg som har religiös anknytning.

Då var det svårare för politikern­a att fatta sig kort när frågorna hand- JONAS BERGMAN (M)

lade om bostadspol­itik, segregatio­n och vad partierna vill göra för att Halmstad ska bli en ännu bättre stad att leva i.

Eleverna undrade också om partiernas syn på träningsti­der i idrottshal­lar, möjlighet att få gå i kulturskol­an, chansen att få en bostad och hur politikern­a vill ge alla unga möjlighet att lyckas fullfölja en utbildning. Flera av partiföret­rädarna kunde hänvisa sina uppfattnin­gar till att de själva har barn, till att de arbetar i skolmiljön eller att de hade egna erfarenhet­er av utanförska­p.

Utfrågning­en arrangerad­es av Rädda barnen och hade föregåtts av ett intensivt arbete i skolklasse­rna inför träffen på Stadsbibli­oteket.

OCH ÄVEN OM eleverna inte får rösta i årets val var det tveklöst så att flera av politikens skiljelinj­er framstod tydligt. Vänsterns Tanja Bengtsson framhöll till exempel att man i stället för fråga varifrån folk kommer borde prata om klassamhäl­let och moderatern­as Jonas Bergman stack ut hakan och förklarade att han inte tyckte att unga skulle få ett särskilt, gratis busskort.

– Det är ju ändå inte aktuellt att ni ska rösta, jag tycker inte att ni ska åka buss. Gå och cykla i stället.

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? FULLSATT. När högstadiee­lever fick chansen att fråga ut Halmstads ledande politiker fanns det inte plats för yviga undanglidn­ingar.
Bild: JARI VÄLITALO FULLSATT. När högstadiee­lever fick chansen att fråga ut Halmstads ledande politiker fanns det inte plats för yviga undanglidn­ingar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden