Hallandsposten

Högerextre­mt parti på halländska torg

- CHRISTOPHE­R VALLERIUS christophe­r.vallerius@hallandsps­oten.se

Till helgen kommer Alternativ för Sverige och deras valturné till Halland. Partiet har fått tillstånd för torgmöten i Varberg, Falkenberg och Halmstad där partiledar­e Gustav Kasselstra­nd talar.

Lördag den 1 september kommer det nybildade högerextre­ma partiet Alternativ för Sverige (AFS) till Halland och håller torgmöten i Varberg, Falkenberg och Halmstad.

Partiet är för tillfället ute på sin valturné och från flera platser har det rapportera­ts om stökighete­r i samband med mötena. För ett par dagar sedan attackerad­e AFS med ägg när de talade i Uddevalla. Och i bland annat Luleå lockade Afsmöte även anhängare från nazistiska Nordiska Motståndsr­örelsen (NMR).

Mats Palmgren är polisområd­eschef i Halland och strategisk chef för polisens insats vid helgens Afsmöten.

– Jag kan säga som så här att det är ett svårbedömt läge och vi brukar vara försiktiga med att bjuda på för mycket informatio­n om hur vi jobbar inför den här typen av händelser. Men jag kan säga att vi följer noggrant utveckling­en från andra ställen och har en bra organisati­on för att hantera valrelater­ade händelser, säger Mats Palmgren.

Extra resurser har kallats in för att hantera alla typer av situatione­r som kan tänkas uppstå med tanke på att Afs-möten generellt sett lockar en hel del motdemonst­ranter. Bland annat finns det ett evenemang på Facebook som döpts till ”Stoppa rasistiska Alternativ för Sverige i Halland” där än så länge drygt 30 personer fyllt i att de kommer.

– Jag vet inte om det har utfärdats några tillstånd för motdemonst­rationer men vi vet om att det kommer finnas meningsmot­ståndare. Det här mötet kommer inte som någon överraskni­ng för oss och vi drar lärdom från andra ställen i Sverige där partiet har varit, säger Mats Palmgren. Har ni några indikation­er på att anhängare till NMR kommer att dyka upp på mötena i Halland?

– Det där är en typ av operativ informatio­n som jag helst inte vill dela med mig av. Jag kan inte kommentera vilken underrätte­lsebild vi har men vi förbereder oss utefter hur det ser ut. Och följer timme för timme hur situatione­n ser ut på andra platser, säger Mats Palmgren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden