Hallandsposten

Etta v salt n in g s projektbli­r snabbt dyrt

- KENNY HJÄLTE

Förra året var det problem med grundvatte­nnivåerna då började LBVA snabbt räkna på vad e nav salt n in g san läggningsk­ul lekosta. Det vars å passdyrt så att det avskrevs direkt.

– Vi ville värdera om avsaltning skulle vara av intresse för vår del, men våra förutsättn­ingar är ett mycket saltare havsvatten. Det är inte ett alternativ i jämförelse med andra, säger Mattias Leijon, förvaltnin­gschef Laholmsbuk­tens VA (LBVA).

AVSALTNING BLIR INTRESSANT först när alla andra alternativ är uttömda menar Mattias Leijon.

– Då är det mer intressant med att ta ytvatten från Nissan eller framförall­t L agan, den senare har mer volym med H j örn e reds sjöarna medan Nissan bara rinner förbi, säger han.

Samtidigt menar han att ett samarbete med Sydvatten som tar vatten ur Bolmen inte vore fel.

– Vi ska inte överge våra egna vattentäkt­er utan arbeta för att hitta komplement, vi ska inte lägga alla ägg i samma korg. I Bolmen finns det en så pass stor volym att den bedöms vara uthållig för ett väldigt stort uttag. Sydvatten tar dessutom bara ut mellan 25–30 procent av vad det finns tillstånd för att ta ut, säger Mattias Leijon.

Att bara leta upp mer vatten är inte hela lösningen anser Mattias Leijon, utan vill också att man tänker nytt för att använda drickvatte­n smartare. Som att använda annat vatten att spola toaletten med när nya områden byggs.

– DET ÄR rimligt att vi gör annorlunda framöver, än att vi gör som vi alltid har gjort. Det är möjligt att skapa lösningar som är resurssmar­ta och att kanske bygga lokala kretslopp för det som vi inte behöver dricksvatt­en till, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden