Hallandsposten

Alisson har gett Liverpool stadga

- JIMMY EWERTSSON sport@gp.se

Tre raka segrar, tre hållna nollor och 7–0 i målskillna­d. Med Alisson Becker mellan stolparna, Virgil van Dijk varm i kläderna och ett par nya mittfältar­e har balansen fallit på plats i Jürgen Klopps lag. Och nu ska Liverpool på allvar ta upp jakten på Manchester City i kampen om Premier League-titeln.

Det har gått över 28 år sedan Liverpool, med Kenny Dalglish på tränarbänk­en och Glenn Hysén i mittlåset, senast vann en engelsk ligatitel. Liverpool kom förvisso snubblande nära, på alla sätt, att vinna titeln under Brendan Rodgers men nu tycks den slumrande jätten från Merseyside på alla sätt vaknat till liv till tonerna av Jürgen Klopps rock-and-roll-fotboll. Den här säsongen ser Liverpool ut att vara bäst rustat att utmana fjolårsdom­inanten Manchester City om ligatiteln.

SÄSONGEN KUNDE KNAPPT ha börjat bättre för Liverpool, som vunnit samtliga tre matcher utan att släppa in ett enda mål.

– Nio poäng på tre matcher. Det finns ingen anledning att vara negativ. Vi har inte släppt in något mål ännu, men om man tittar på matcherna så finns det fortfarand­e mycket att arbeta på, vilket inte är konstigt, säger Klopp.

Även om det finns utrymme för spelmässig förbättrin­g så visar Liverpool redan tecken på att ha tagit stora kliv framåt efter fjolårssäs­ongen. Den virvlande offensiven med Mohamed Salah, Sadio Mané och Roberto Firmino kunde redan då svepa undan vilka motståndar­e som helst, men Klopp hade problem med att få den defensiva balansen på plats vilket allt för ofta resulterad­e i att Liverpool kastade bort poäng i matcher man dominerade spelmässig­t. Och under sommaren såg Liverpool till att åtgärda problemomr­ådena.

JANUARIVÄR­VNINGEN AV VIRGIL van Dijk var en omedelbar förbättrin­g av försvaret, Naby Keita och Fabinho adderade både bredd och spets på ett tidigare tunt mittfält och Xherdan Shaqiri ger alternativ framåt.

Men den odiskutabe­lt största uppgraderi­ngen skedde på målvaktssi­dan, när Liverpool betalade uppemot 770 miljoner för Romas brasilians­ke Vm-målvakt Alisson Becker för att ersätta Loris Karius efter den katastrofa­la insatsen i Champions Leaguefina­len. Alisson har redan börjat göra skillnad.

Alisson Becker var född till att bli målvakt, precis som hans far och farfar. Även hans mor vaktade stolparna i unga år, även om det i hennes fall rörde sig om handboll.

MEN DEN STÖRSTA anledninge­n till att Alisson lyckats bli en av världens absolut bästa målvakter är hans fem år äldre bror Muriel, som numera spelar i portugisis­ka Belenenses. I somras berättade Alisson i biografisa­jten The Players Tribune om vilken stor roll Muriel spelat i hans karriär. Om hur de båda målvaktsbr­öderna ständigt pressade varandra att bli bättre, hur Muriel övertalade familjen om att fortsätta tro på Alissons talang – trots att han i unga år var kort i rocken och utvecklade­s sent fysiskt – och hur de till slut tampades om rollen som förstamålv­akt i Internacio­nal, innan Alisson lade beslag på positionen. ”Allt jag har åstadkommi­t är tack vare min bror”, skrev Alisson.

Efter den strålande säsongen i Roma blev Alisson i somras, för en kort stund, världens dyraste målvakt innan Chelsea värvade Kepa Arrizabala­ga, och 25-åringen har redan börjat göra skäl för priset. Alisson har hållit tre raka nollor, varit en trygg sista utpost och bidragit med en ny dimension till Liverpools uppspelsfa­s. Senast mot Brighton räddade han poäng genom en vass räddning i slutminute­rna, och drog ner applåder när han iskallt chippade bollen över en framstorma­nde Anthony Knockaert.

– ALISSON ÄR uppenbarli­gen en målvakt som kan spela fotboll och han har självförtr­oende nog för att göra det. Han gör det inte för att glänsa, utan för att reda ut situatione­n. Jag föredrar räddningen på nicken, men chippen var rätt sak att göra i det läget, säger Klopp.

Liverpool hade Premier Leagues mest potenta offensiv redan i fjol, men med ett mer välbalanse­rat mittfält, en solidare defensiv och målvakt i absolut världsklas­s har Klopps lag redan tagit ett par kliv framåt och börjat vinna även när man inte är på topp. Det kan räcka långt för titeltörst­ande Liverpool.

 ?? Bild: CARL RECINE ?? SISTA PUSSELBITE­N. Liverpool satte transferre­kord för en målvakt i somras när klubben köpte Alisson Becker från Roma – ett rekord som Chelsea sedan övertrumfa­de. Men Liverpools investerin­g har så här långt betalat sig och nu utmanar laget på allvar om ligatiteln.
Bild: CARL RECINE SISTA PUSSELBITE­N. Liverpool satte transferre­kord för en målvakt i somras när klubben köpte Alisson Becker från Roma – ett rekord som Chelsea sedan övertrumfa­de. Men Liverpools investerin­g har så här långt betalat sig och nu utmanar laget på allvar om ligatiteln.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden