Hallandsposten

Motionsflo­den har blivit allt mindre

HALMSTAD: Opposition­spolitiker­na i Halmstad har inte varit lika flitiga på att skriva motioner och interpella­tioner under förra mandatperi­oden.

- ANNA-KARIN FORSBERG 010-471 51 21 akf@hallandspo­sten.se

”Då är chansen stor att vi blir det enda opposition­spartiet i Halmstad, efter att de andra har gått ihop”

Motioner, förslag och interpella­tioner, frågor är två sätt för opposition­en att få upp ett ärende på bordet. Sammanlagt har 54 motioner lagts under mandatperi­oden. Samtliga har skrivits av opposition­spartierna. Dessutom har 14 interpella­tioner skrivits av enskilda politiker.

Det stora opposition­spartiet, Socialdemo­kraterna, lade 24 motioner mellan 2010 och 2014 men bara 17 under den nuvarande mandatperi­oden.

VÄNSTERN HAR MOTIONERAT 12 gånger mot 14 gånger förra mandatperi­oden. S och V har dessutom skrivit 2 gemensamma motioner under innevarand­e mandatperi­od.

Sverigedem­okraterna som lade 11 motioner mellan 2010 och 2014 har nu bara fått iväg 7 motioner.

Förra mandatperi­oden lämnade Kristdemok­raterna in en motion trots att partiet ingick i den styrande alliansen. SPI Välfärden lade 4 motioner. Inget av dessa båda partier har motionerat under nuvarande mandatperi­od.

SÅ HÄR FÖRKLARAR partiföret­rädarna varför de blivit mindre aktiva motionärer.

– En förklaring kan vara att 2017 gällde vår budget i kommunen och då fanns det mindre anledning att motionera. En annan förklaring kan vara att vi valt att driva vidare frågor ur en del av tidigare motioner eller nya frågor på andra sätt, till exempel i nämnder och styrelser eller genom det alternativ till planerings­direktiv med budget som vi tar fram, säger Krissi Johansson (S).

– En annan orsak kan vara att motionsins­trumentet

ANTON NILSSON (SD)

stundom känns drygt och trubbigt då det ofta dröjer ett halvår och ibland ett år innan den kommer tillbaka till fullmäktig­e för avgörande. Tillhör man dessutom ett parti som inte ingår i majoritete­n har man i nio fall av

tio ett avslag på sin motion att vänta. Det är inte heller helt ovanligt att förslag ur motioner som majoritete­n en gång röstat ned senare poppar upp som deras egna förslag.

KRISSI JOHANSSON TYCKER ändå att interpella­tioner och motioner är viktiga och användbara demokratis­ka verktyg för folkvalda i kommunfull­mäktige. Andra sätt att påverka är i arbetet i nämnder och styrelser samt i samband med framtagand­e av verksamhet­splan och planerings­direktiv med budget.

– Att ställa frågor har vi använt oss av en del för att lyfta aktuella viktiga kommunala frågor som inte har tid att vänta. Under våren ställde vi exempelvis frågor om situatione­n i hamnen och stängninge­n av Strandpark­en, säger Tania Bengtsson (V).

– Även om man inte får igenom sina motioner så hamnar ändå frågorna på dagordning­en och förhoppnin­gsvis i media. Vi har också gjort genomarbet­ade budgetförs­lag för att visa på vår vision om hur vi skulle vilja styra och påverka kommunpoli­tiken, säger hon.

– SD var under förra mandatperi­oden ett mindre parti. Genom motioner kunde vi visa vilken politik vi stod för. Men eftersom SD är utfryst av alla styrande partier i Sverige får vi aldrig stöd för våra motioner. Därför har det under den här mandatperi­oden varit bättre att avvakta och se om andra partier lägger motioner som vi kan ge vårt stöd till, säger Anton Nilsson (SD).

– Under kommande mandatperi­od kommer däremot egna motioner och interpella­tioner att bli mycket viktiga igen. Då är chansen stor att vi blir det enda opposition­spartiet i Halmstad, efter att de andra har gått ihop, tror han.

 ?? Bild: JARI VÄLITALO/ARKIV ?? MINSKNING. Socialdemo­kraterna, Vänsterpar­tiet och Sverigedem­okraterna har under den gångna mandatperi­oden lämnat in sammanlagt 54 motioner och 14 interpella­tioner – en minskning jämfört med förra perioden.
Bild: JARI VÄLITALO/ARKIV MINSKNING. Socialdemo­kraterna, Vänsterpar­tiet och Sverigedem­okraterna har under den gångna mandatperi­oden lämnat in sammanlagt 54 motioner och 14 interpella­tioner – en minskning jämfört med förra perioden.
 ??  ?? MER KOMMER. ”Eftersom SD är utfryst av alla styrande partier i Sverige får vi aldrig stöd för våra motioner”, säger Anton Nilsson (SD).
MER KOMMER. ”Eftersom SD är utfryst av alla styrande partier i Sverige får vi aldrig stöd för våra motioner”, säger Anton Nilsson (SD).
 ??  ?? STÄLLDE FRÅGOR. ”Under våren har vi ställt frågor i fullmäktig­e om bland annat situatione­n i hamnen”, säger Tania Bengtsson (V).
STÄLLDE FRÅGOR. ”Under våren har vi ställt frågor i fullmäktig­e om bland annat situatione­n i hamnen”, säger Tania Bengtsson (V).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden