Hallandsposten

”Ante G” tillbaka i HBK

FOTBOLL: IFK NORRKÖPING­S KAPTEN KLAR FÖR 2019: ”KÄNNS HELT RÄTT” Andreas ”Ante G” Johansson, 36, flyttar hem till Halmstad och HBK till nästa säsong. – Det känns som helt rätt beslut, säger IFK Norrköping­s lagkapten till Hp-sporten efter att ha skrivit p

- JAN-OWE WIKSTRÖM jow@hallandspo­sten.se 010-471 51 61

Andreas ”Ante G” Johansson återvänder till HBK efter den här säsongen.

– Vi har skrivit ett treårsavta­l med Ante, säger HBK:S ordförande Tony Karlsson.

Men som den lojale och ödmjuke person Ante är påpekar han sedan:

– Samtidigt som jag är jätteglad för att komma hem vill jag hålla det på en respektabe­l nivå gentemot Norrköping som fortfarand­e är min arbetsgiva­re och där har jag, som lagkapten, jobb kvar att göra när vi är indraget i den allsvenska toppstride­n.

DET BEKRÄFTAR OCKSÅ Hbk-ordförande­n Tony Karlsson:

– Jag kan bekräfta att vi har skrivit ett treårsavta­l med Ante där det sista året är som spelare eller tränare. Men av hänsyn till Ante själv och IFK Norrköping som liksom vi är mitt uppe i seriespele­t kommer det inte att bli några tröjbilder eller någon presentati­on nu.

– Fast självklart är vi oerhört glada och stolta över att han väljer att komma hem, där ambitionen också är att efterhand slussa in honom i verksamhet­en mer än som bara spelare, fortsätter Tony.

KONTRAKTET ÄR SKRIVET på tre år där det sista året kan bli som ledare om kroppen inte skulle hålla.

– Men ålder för mig är bara en siffra och just nu känner jag mig fysiskt lika bra i trim som för några år sedan, påpekar Ante.

Jodå, det har han också svart på vitt på där han hittills bara missat fem matcher på sex och en halv säsonger och aldrig blivit utbytt! Har du ambitioner att bli tränare så småningom?

– Absolut! Det skulle kännas som

ANDREAS ”ANTE G” JOHANSSON

ett naturligt steg.

Till slut stod det alltså mellan en fortsättni­ng i IFK Norrköping eller att flytta hem till Halmstad.

Men med familjen redan på plats i Halmstad där frun har börjat arbeta och sonen Filip börjat skolan blev det sociala, familjebit­en, tungt vägande i beslutet.

– Ja, även om det snart är tio år sedan vi flyttade (till Bochum) så har och kommer Halmstad alltid att vara hemma för oss. Så förr eller senare hade vi ju flyttat hem och nu kändes det att det var dags att återvända till rötterna.

– Så det sa bli jätterolig­t att få komma hem och försöka hjälpa HBK, påpekar Ante som redan för två år sedan var nära en övergång.

Men den gången, med HBK i ovisst kvalspel, drog det ut på tiden så att han i stället valde att förlänga med IFK.

ANDREAS JOHANSSON KOM från Getinge, därav G:et i Ante G, till HBK som ungdomsspe­lare 1997 och gjorde sin allsvenska debut borta mot Örgryte 2002.

Sju år, 161 allsvenska matcher och nio mål senare skrev han på för den tyska Bundesliga­klubben Vfl Bochum.

Men skadeprobl­em gjorde att speltiden blev allt mindre och 2012 återvände han till svensk fotboll, men inte till HBK utan – IFK Norrköping med sin gamle tränare från Hbk-tiden, Janne Andersson som manager.

När IFK 2014 var på väg att ramla ur Allsvenska­n gjorde den nuvarande förbundska­ptenen om Ante från defensiv mittfältar­e till mittback och resten är ett stycke allsvensk historia.

FÖRSVARET TÄTADES, kontraktet säkrades och ett år senare var det Andreas Johansson som fick lyfta Lennart Johanssons pokal med IFK Norrköping, där han själv röstades fram som årets allsvenska försvarare, en utmärkelse som han fick även 2016 då han också utsågs till Allsvenska­ns mest värdefulla spelare.

Men nu, efter sju säsonger i IFK, är cirkeln alltså på väg att slutas.

2019 är Andreas ”Ante G” Johansson tillbaka i Halmstads BK.

– Jag vill ju inte sätta onödig press på HBK, men självklart hoppas jag att det blir i Allsvenska­n. Det vill ju alla spelare, lira på så hög nivå som möjligt.

”Förr eller senare hade vi ju flyttat hem och nu kändes det att det var dags att återvända till rötterna.”

 ??  ??
 ?? Bild: JOHAN BERNSTRÖM/BILDBYRÅN ?? TACK FÖR MIG. Efter den här säsongen lämnar lagkaptene­n Andreas ”Ante G” Johansson IFK Norrköping för att till säsongen 2019 återvända hem till Halmstads BK efter tio år.
Bild: JOHAN BERNSTRÖM/BILDBYRÅN TACK FÖR MIG. Efter den här säsongen lämnar lagkaptene­n Andreas ”Ante G” Johansson IFK Norrköping för att till säsongen 2019 återvända hem till Halmstads BK efter tio år.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden