Hallandsposten

Alla vill öka tryggheten – men hur?

- CARINA NILSSON 010-471 50 97 cn@hallandspo­sten.se

”Den faktiska tryggheten har också ökat.”

Samtliga partier i Laholm vill se åtgärder för ökad trygghet. Förslagen är allt ifrån väktare till ökad polisnärva­ro och fler övervaknin­gskameror.

Ungefär 33 procent av svenskarna oroar sig i stor utsträckni­ng över brottsligh­eten i samhället, visar Brås senaste undersökni­ng som publicerad­es i början av året. Under 2017 var motsvarand­e siffra 25 procent.

I Laholm visar kommunens och polisens trygghetse­nkät att tryggheten har ökat lite de senaste åren.

– Laholmarna känner sig något tryggare än vad genomsnitt­et i Sverige gör och de allra flesta är trygga i sina hem. Den faktiska tryggheten har också ökat, bland annat har antalet villainbro­tt halverats sedan 2010/2011. Polisen är mer synlig och vi har arbetat mycket med belysning och trafikkont­roller, säger kommunpoli­s Kristian Nilsson.

FLERA PARTIER i Laholm vill dock göra ännu mer. Laholmspar­tiet, Sverigedem­okraterna och Trygghetsp­artiet vill att kommunen anlitar någon form av vakter eller bevaknings­företag.

– På landsbygde­n lever vi hela tiden med risken för inbrott och att man måste låsa in allting. Polisen räcker inte till, och även om vi får fler poliser i landet, så tar det tid innan de kommer ut i tjänst, säger Bertil Johansson (LP) och fortsätter:

– Visst kostar det, men hade kommunen inte löst ut folk för miljoner så hade det funnits pengar. Flera kommuner har redan infört detta.

Sverigedem­okraternas Ingmar Rundberg är inne på samma linje.

– Kommunala väktare skulle kunna vara en tillfällig lösning, men på sikt vill vi ha fler poliser i kommunen som är mycket ute bland medborgarn­a, lite som kvarterspo­lisen förr i världen. Vi vill också ha en beredskaps­polis som kan kallas in vid behov, säger han.

Trygghetsp­artiet delar samma tankegånga­r och vill även öka antalet övervaknin­gskameror.

– Det finns områden i Laholm där det ofta är stökigt, och jag tror att det skulle minska med bevakning, säger Anna-maria Sjöstrand.

Erling Cronqvist (C) vill se fler åtgärder i samhällspl­aneringen.

– Bra belysning är väldigt viktigt, och att inte skapa mörka passager, det är saker vi kan tänka på redan när vi planerar nya bostadsomr­åden till exempel, säger han.

KRISTIAN NILSSON kommunpoli­s

SOCIALDEMO­KRATERNA HAR en vision om ett Laholm utan grov brottsligh­et.

– Vi vill se en snabb och tydlig reaktion mot unga som begår brott, där skola, socialtjän­st och polis snabbt fångar upp ungdomar som är på väg in i kriminalit­et, säger Kjell Henriksson.

 ?? Bild: KENNY HJÄLTE ?? Laholms centrum är en av de platser där medborgarn­a känner sig mest otrygga enligt en enkätunder­sökning som gjordes förra året.
Bild: KENNY HJÄLTE Laholms centrum är en av de platser där medborgarn­a känner sig mest otrygga enligt en enkätunder­sökning som gjordes förra året.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden