Hallandsposten

Hyreshusen på Söder vann folkets röster

- YVONNE PERSSON 010-471 51 84 yp@hallandspo­sten.se

När Halmstadbo­rna för första gången fick utse vinnaren av byggnadsnä­mndens årliga arkitektur­pris gick HFAB:S nybygge på Söder segrande ur striden. Priset delade ut på lördagen i samband med firandet av stadens dag.

– Fantastisk­t! Att det är folkets pris känns extra roligt, säger Hilda Esping Nordblom från Liljewall Arkitekter, som fick ta emot diplom och blommor tillsamman­s med kollegan Fredrik Brorson.

Priset delades ut för 21:a året och nämnden hade i år tagit emot hela 21 förslag på kandidater. Bland dem vaskades två finalister fram – kvarteret Borgen på Söder och bostadsrät­tsförening­en Tallvik i Eketånga.

Tidigare har nämnden också utsett segraren, men i år lämnades alltså valet över till invånarna. Drygt 400 personer tog chansen att rösta på webben.

– Det är verkligen roligt att folk engagerat sig och det var en klar övervikt för vinnaren. Det fick 68 procent av rösterna, berättar stadsarkit­ekt Kajsa Sparrings.

I BYGGNADSNÄ­MNDENS nominering av kvarteret Borgen framhölls bland annat hur husen för tankarna till äldre hamnbebygg­else och ger många utblickar mot Nissan.

HFAB:S nye ordförande, Jimmie Tschander (C), konstatera­de också att efterfråga­n på de 179 lägenheter­na har varit enorm.

– På bara en dag hyrdes över hundra lägenheter ut. Området har blivit fantastisk­t fint och ingenting har lämnats åt slumpen.

Vid firandet av stadens dag kunde Halmstadbo­rna också bekanta sig mer med planerna för området kring Österskans. Arkitekter­na bakom det vinnande förslaget på hotell, saluhall och offentlig miljö bjöd på en presentati­on på Stadsbibli­oteket.

– De reaktioner vi får kommer nog mest från de som inte vill att platsen ska bebyggas alls, men vi har valt placeringe­n av hotellet med stor respekt för omgivninge­n och Stadsbibli­oteket. Byggnadern­a tar egentligen inte så stor markyta, men blir väl synliga på höjden, förklarade Karin Höök, landskapsa­rkitekt på White arkitekter.

ÄVEN LAHOLMSBUK­TENS VA och kommunens teknik- och fritidsför­valtning fanns på plats för att samtala om framtidens vattenanvä­ndning och hur vi alla kan bidra till att minska nedskräpni­ngen. En container som fyllts med det senaste dygnets skräp i centrum visade tydligt hur stora mängder det handlar om.

– Vi lägger i dag 9,4 miljoner kronor och 26 000 arbetstimm­ar per år på renhållnin­g av offentliga miljöer i Halmstad. Man kan ju fundera över om de resurserna skulle kunna användas på ett bättre sätt, konstatera­de landskapsi­ngenjör Patrik Cederleuf.

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? FOLKETS VAL. När Halmstadbo­rna fick utse årets arkitektur­pris föll valet på HFAB:S nya hyreshus på Söder. Kvarteret Borgen fick 68 procent av rösterna.
Bild: JARI VÄLITALO FOLKETS VAL. När Halmstadbo­rna fick utse årets arkitektur­pris föll valet på HFAB:S nya hyreshus på Söder. Kvarteret Borgen fick 68 procent av rösterna.
 ??  ?? GLADA ARKITEKTER. Hilda Esping Nordblom och Fredrik Brorson på Liljewall Arkitekter har ritat kvarteret Borgen och gläds åt all positiv respons.
GLADA ARKITEKTER. Hilda Esping Nordblom och Fredrik Brorson på Liljewall Arkitekter har ritat kvarteret Borgen och gläds åt all positiv respons.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden