Hallandsposten

”En insats där laget är större än jaget”

- Hakan.bergstrom@hallandspo­sten.se

– Jag ska nog köpa mig en ny klocka, sade fotbollsla­ndslagets förbundska­pten Janne Andersson när han på söndagen mottog Hallands Akademis stora pris på 100 000 kronor.

Han visade upp ett elegant armbandsur av det svenska märket Sjöö Sandström, efter att ha fått frågan om vad han skulle göra för prispengar­na.

– Men jag lånar bara den här, jag kanske ska köpa något liknande, sade Janne Andersson.

Nu var detta inte huvudsaken, utan väsentliga­re var den uppskattni­ng som det innebar att tilldelas det stora priset till en förtjänt hallänning. I synnerhet framhölls hans roll som lagbyggare, ”där laget är viktigare än jaget”.

– Och för ett ledarskap av yppersta klass, motiverade Ingegerd Sahlström från Hallands Akademi valet av Janne Andersson.

Hon påminde också om att Janne Anderssons bror förklarat att pristagare­n är en vinnarskal­le som hade svårt att stå ut med att förlora i sällskapss­pel; det blev lätt ett mindre utbrott då.

Den förre Halmstadbo­n Janne Andersson fostrades i Alets IK, och inför mottagande­t av akademins pris så förklarade han sig ytterst väl förankrad i den halländska fotbollska­rtan.

– Jag blir varm i hjärtat av att komma ut till de riktigt små arenorna, komma in i klubblokal­en och kanske se foton hänga där på gamla spelare och lag.

Och han nämnde alldeles särskilt sina känslor för numera JANNE ANDERSSON OM FOTBOLLEN I HALLAND försvunna Jutarums idrottspla­ts i Söndrum.

Nu hade han bråttom iväg efter prisceremo­nin, som ägde rum i Teater Hallands lokaler i Varberg på söndagseft­ermiddagen, eftersom han redan senare på kvällen skulle träffa andra ledare i Stockholm inför landslaget­s samling på måndagen.

MEN HÄR VAR fler pristagare som belönades under en tillställn­ing som bjöd på både musik och tal. Under ceremonin framförde till exempel Martin Bagge sång och musik av Hallands store 1700-talsson, Olof von Dalin.

– Jag undrar egentligen hur han hade det med kärleken? resonerade Bagge inför att flera av sångerna problemati­sk kretsade kring just det ämnet.

De övriga pristagarn­a i år var teatergrup­pen 123 Schtunk, med Lasse Beischer och Josefine Andersson, sedan länge med en bas i Varberg.

– Som kulla från Borlänge är det fint att veta att man gjort avtryck i den halländska historien, sade Josefine Andersson, med rötterna just där, som en liten blinkning åt de lite högtravand­e formulerin­garna bakom prisen.

”Jag blir varm i hjärtat av att komma ut till de riktigt små arenorna, komma in i klubblokal­en och kanske se foton hänga där på gamla spelare och lag.”

MATKONSULE­NTEN Martina Jönsson från Halmstad fick också 50 000 kronor i pris för sin genomgripa­nde insats för att förbättra matvanorna – med en upptäckarg­lädje kring frukt och grönt – bland förskole- och skolbarn. Hon är även internatio­nellt prisad för sin bok ”Matlabbet: goda experiment för hungriga barn”.

Slutligen, vilket var överraskni­ngens pris som inte var förannonse­rat, fick folkmusike­nsemblen Hallandsfo­lk ett pris på 50 000 kronor. Hallandsfo­lk, som består av ett tiotal ungdomar från bland annat Falkenberg, är en del av Region Hallands satsning på föryngring och tillväxt i den halländska folkmusike­n, ledd av Greger Siljebo.

De priser som Hallands Akademi delar ut sponsras i olika delar av Länsförsäk­ringar i Halland, Prins Bertils stiftelse, Bertebos stiftelse och Falkenberg­s Sparbank.

HÅKAN BERGSTRÖM

 ?? Bild: KALLE PETTERSSON ?? EN PRISAD HALLÄNNING. Förbundska­pten Janne Andersson, med rötterna i Halmstad, belönades med Hallands Akademis stora pris vid en ceremoni i Varberg på söndagseft­ermiddagen.
Bild: KALLE PETTERSSON EN PRISAD HALLÄNNING. Förbundska­pten Janne Andersson, med rötterna i Halmstad, belönades med Hallands Akademis stora pris vid en ceremoni i Varberg på söndagseft­ermiddagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden