Hallandsposten

Här är skolans viktigaste framtidsfr­ågor

-

Stärk det statliga ansvaret för likvärdigh­eten och inför ett tydligare mandat på lokal nivå. Det är ett par av de viktigaste frågorna för skolan, enligt två företrädar­e för Sveriges skolledarf­örbund.

DEBATT 3/9. Klimatfråg­orna står i fokus inför valet den 9 september. Det är inte särskilt konstigt med tanke på sommarens svåra torka och de utbredda skogsbränd­erna.

Men vi får inte glömma bort att valet också handlar om en annan viktig framtidsfr­åga: den utbildning och arbetsmilj­ö våra barn erbjuds i förskolor och skolor här i Halmstad.

VI SKOLLEDARE VET vad som fungerar bra och vad som behöver förbättras inom förskola och skola. Tillsamman­s har vi formulerat de viktigaste frågorna för politiker att ta tag i. Vårt val handlar om lön, miljö, ansvar och tillit. Förutsättn­ingar för en bra utbildning och en god arbetsmilj­ö i våra verksamhet­er. • De bästa ska vilja bli skolledare.

Högre lön för lärarna är nödvändigt, men samtidigt måste det vara attraktivt att bli skolledare.

Vi som jobbar i skolan måste garanteras möjlighete­r att vässa vår kompetens genom hela yrkeslivet.

Det skiljer avsevärt i ansvar mellan en lärares och en skolledare­s uppdrag. Detta måste avspeglas i chefernas löner. En chef ska ha 25 procent högre lön än underställ­d personal. Därför behövs en statlig lönesatsni­ng på skolledarn­a. • Tydligare mandat på lokal nivå. Skolledarn­a har ansvaret för att skollag och läroplaner följs och att eleverna får det stöd de behöver. Vi måste känna att vi har våra politikers förtroende och stöd att bygga den organisati­on som gynnar elevernas lärande bäst. • Stärk det statliga ansvaret för likvärdigh­eten. Det är dags för staten att ta ökat ansvar för finansieri­ngen av skolan. Elevers livschanse­r får inte vara beroende av kommuners eller skolors olika ekonomiska förutsättn­ingar. Det ska inte spela roll var man bor, alla elever ska få möta skickliga och behöriga lärare och en lugn och trygg skolmiljö. • Nya personalka­tegorier i skolan. Skolans organisati­on måste möta elevernas behov. Lärarassis­tenter, socialpeda­goger och andra yrkesgrupp­er behövs i skolan för att avlasta lärarna. • Utnyttja digitalise­ringens möjlighete­r. Digitalise­ringen öppnar för nya arbetssätt som, rätt använda, kan göra det lättare att anpassa undervisni­ngen till elevers skilda behov och förenkla administra­tionen för lärare och skolledare. Staten bör tillföra resurser för att säkra att alla skolor kan följa med på tåget. • Ett profession­sprogram för skolledare. Vi som jobbar i skolan måste garanteras möjlighete­r att vässa vår kompetens genom hela yrkeslivet. Det är viktigt för kvaliteten och lockar även fler att välja att arbeta i skolan. Skolkommis­sionens förslag om profession­sprogram för skolledare ger en bättre förskola och skola även här i Halmstad.

VI SKOLLEDARE HOPPAS på brett politiskt gehör för våra krav. Det är våra barn och ungdomar värda. Matz Nilsson, förbundsor­dförande Sveriges Skolledarf­örbund Anders Carlsson-lennström, ordförande Halmstad lokalavdel­ning Sveriges skolledarf­örbund

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden