Hallandsposten

Lagstiftni­ng påverkar äldres möjlighete­r

-

Svar till Samrådsgru­ppen SPF Seniorerna i Halmstad, 29/8.

POLITIK. Visst kan lagstiftni­ng bidra till att äldre kan få leva som andra och begränsa ensamhet.

EN STOR DEL av äldres möjlighete­r och hinder i vardagsliv­et hänger på hur lagstiftni­ngen utformats. Ofta används personens ålder för sämre levnadsvil­lkor. Det är viktigt att lösa villkoren för äldres personliga assistans, genom att även äldre 65 + omfattas. För äldre gäller inte ”goda levnadsvil­lkor” i lagstiftni­ngen utan endast ”skäliga levnadsvil­lkor”. Varför är inte de stora riksdagspa­rtierna på banan i valrörelse­n och lyfter just de frågor som gör det möjligt att lagstifta bort åtminstone delar av ensamheten?

MED DAGENS lagstiftni­ng saknar vi möjlighete­n att lyfta äldres vardagsver­klighet, där ensamhet är ett omfattande problem. Låt oss kolla lite på djurskydde­t och de ramar som gäller för djuren. Hundar får inte vara ensamma mer än fyra timmar, hästar har också ensamhetss­kydd. Vi ser inte längre en ensam häst i hagen. Däremot ser vi dagligen ensamma människor tre trappor upp, som inte längre kan påverka sitt val av boende.

TRYGGHETSP­ARTIET vill i ett första steg ge våra äldre medmännisk­or djurens stöd mot ensamhet, medan en lagstiftni­ng omgående utformas som ger äldre rätt till en ”god levnadsniv­å” (Socialtjän­stlagen) samt möjlighet till personlig assistans för personer som har fyllt 65 år. Lagstiftni­ngen skulle då få avgörande betydelse för äldres hela sociala liv där ”bort med ensamhet” – är en viktig del.

Ingeborg Oléni

sjuksköter­ska Trygghetsp­artiet – Halmstad

 ?? Bild: TT/ARKIV ??
Bild: TT/ARKIV

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden