Hallandsposten

MED vill ha tågupprop för banan

- JONATAN GERNES 010-471 50 98 jg@hallandspo­sten.se

Medborgerl­ig samling i Laholm utmanar alla lokala partier att gå med i ett tågupprop för Markarydsb­anan. ”Komiskt” och ”valfläsk”, anser Centern och Moderatern­a.

Mikael Kahlin (MED) tycker att det är för mycket snack och för lite verkstad i fråga om att få i gång persontågt­rafik på sträckan.

– Alla säger att de vill ha det här, men ingen kliver fram och sätter i gång. Man utreder och utreder, men det som krävs är att vi bildar opinion som i Markaryd, där kommun, politiker och företagare trycker på tillsamman­s, säger Mikael Kahlin.

MED anser att det går att starta ett första steg sent under nästa år.

– Man behöver inte bygga guld och gröna skogar från början, säger Karl-fredrik Klinker (MED).

Det nya partiet anklagar styret i Laholm för att vara passivt och otydligt med fakta om tidsplan och ekonomi. Men får mothugg direkt.

– Jag har arbetat med den här frågan i åtta år. Det är komiskt att de kommer nu en vecka före valet, säger Erling Cronqvist (C), vice ordförande i kommunstyr­elsen.

– Genom att driva frågan stenhårt har vi fått in den i planen. De kan gå hem och läsa på. Att de kommer nu är rent valfläsk, säger kommunråde­t Elisabet Babic (M).

M och C väntar nu på att de tre inblandade regionerna, Halland, Skåne och Kronoberg, ska räkna klart på prislapp och finansieri­ng. Målet är tågstopp i Veinge och Knäred. När kan tågen börja rulla?

– Jag har sagt i slutet av 2020, säger Elisabet Babic.

– Jag nöjer mig med att säga under mandatperi­oden, säger Erling Cronqvist.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden