Hallandsposten

Rättegång om Telias miljardmut­or

- OLA WESTERBERG/TT

Miljardmut­or, en ex-vd för ett av Sveriges största bolag, en gigantisk brottsutre­dning och en osannolik diktatorsd­otter.

Det är ingrediens­erna när rättegånge­n på tisdag inleds mot Lars Nyberg och andra tidigare toppchefer om Telias misstänkta rekordmuto­r till Uzbekistan. Men försvaret anser att mutlagen inte gäller i detta fall. Telia Sonera (nu Telia Company) mutade 2007–2010 diktatorn Islam Karimovs mäktiga dotter Gulnara Karimova med tre miljarder kronor för att få verka i Uzbekistan, enligt åtalet.

– Alla telekombol­ag som ville göra affär i Uzbekistan gick till väga på samma sätt. Man betalade i praktiken Karimova, eller hennes offshorebo­lag Takilant, för beslut och beskydd, säger åklagaren Gunnar Stetler.

Totalt betalade bolagen – Telia, rysk-norska Vimpelcom och ryska MTS – cirka sex miljarder kronor enligt honom.

Utredninge­n har tagit sex år. Under tiden hann amerikansk­a och nederländs­ka myndighete­r (pengar passerade där, bland annat) ingå en förlikning med statligt delägda Telia. Företaget fick böta och återbetala vinst på totalt åtta miljarder kronor och erkände mutbrott enligt amerikansk lag.

Men nu ska tre forna chefers personliga ansvar prövas i svensk rätt. Ex-vd Lars Nyberg, förre chefen för regionen Eurasien, Tero Kivisaari, och en tidigare hög jurist nekar alla till brott.

– Det här är normala affärer. Priset var helt marknadsmä­ssigt. Man har fått övertygand­e besked om att allt är korrekt och i enlighet med den lagstiftni­ng som gäller, säger juristens advokat Hans Strandberg.

Nu väntar tre månaders rättegång.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden