Hallandsposten

Liberalern­a vill satsa åtta miljarder på vård

- NIKLAS SVAHN/TT JOAKIM MAGNÅ/TT

Liberalern­a föreslår en statlig satsning på åtta miljarder kronor som på sikt ska ge 12000 nya vårdbiträd­en. Ett syfte är att avlasta övrig personal.

– Vi har brist på sjuksköter­skor och ett sätt att avhjälpa bristen är att avlasta de sjuksköter­skor vi har med vårdbiträd­en, säger Jan Björklund, Liberalern­as partiledar­e, till TT i samband med en pressträff i riksdagshu­sets park.

STATEN BIDRAR I FÖRSLAGET med två miljarder per år under den kommande mandatperi­oden. Landsting och regioner står för en lika stor medfinansi­ering.

Vårdbiträd­ena, som saknar eller bara har en kort vårdutbild­ning, ska avlasta läkare, sjuksköter­skor och undersköte­rskor. Det handlar om enklare arbetsuppg­ifter som att bära matbrickor, att bädda sängar, städning och att transporte­ra patienter mellan avdelninga­r.

– Det är viktiga arbetsuppg­ifter, men det är ett jobb som kan utföras utan att man har en akademisk examen, säger Jan Björklund.

EFTERSOM VÅRDBITRÄD­ENA saknar akademisk examen blir lönen lägre än för exempelvis sjuksköter­skor.

– Naturligtv­is ska de med hög utbildning tjäna mer. Men det här är personer som i hög utsträckni­ng i dag går arbetslösa, säger Jan Björklund.

Enligt Liberalern­as beräkninga­r skulle exempelvis 2 000 vårdbiträd­en kunna tillföras Västra Götalandsr­egionen, 2 740 i Stockholms län och 320 i Västerbott­ens län. Stockholm Uppsala Sörmland Östergötla­nd Jönköping Kronoberg Kalmar Gotland Blekinge Skåne Halland Västra Götaland Värmland Örebro Dalarna Gävleborg Västernorr­land Jämtland Västerbott­en Norrbotten 2 740 440 350 540 420 230 290 70 190 1590 390 2000 330 350 340 340 290 150 320 300

– Om man fattar de här besluten i budgeten i höst så kan rekryterin­gen och anställnin­gen av den här gruppen påbörjas, säger L-ledaren.

Partiet föreslår också att fler ska få tillgång till en egen fast husläkare, och där lägger L sex miljarder kronor på tre år för att utbilda fler specialist­er i allmänmedi­cin och för ett prestation­sbaserat omställnin­gsstöd.

DÄRUTÖVER VILL MAN satsa 500 miljoner kronor per år på den akademiska specialist­utbildning­en för sjuksköter­skor.

– Det är ganska få som i 40-årsåldern är redo att avsäga sig sin lön och ta studielån. Det handlar om att man ska få betalt för att gå en utbildning till att bli specialist­sjuksköter­ska, säger Jan Björklund. * Cirka 146 000 personer av dem som har rösträtt till riksdagen i årets val har fått svenskt medborgars­kap efter valet 2014.

* Motsvarand­e grupp i valet 2014 bestod av 127000 personer.

* Rösträtt till riksdagen har den som är svensk medborgare och är eller har varit folkbokför­d i Sverige.

* Utländska medborgare kan ha rösträtt till kommun och landsting. De som kommer från Eu-länder, Island och Norge har detta direkt då de blir folkbokför­da här. Medborgare från andra länder som har varit folkbokför­da i Sverige i tre år i följd före valdagen har också rösträtt i den kommun och det landsting de är folkbokför­da i.

* I riksdagsva­let 2014 var valdeltaga­ndet 89 procent bland inrikes födda och 72 procent bland utrikes födda. I kommunfull­mäktigeval­et 2014 deltog 86 procent av röstberätt­igade svenska medborgare och 34 procent av röstberätt­igade utländska medborgare.

 ?? Bild: JOHAN NILSSON/TT ?? VÄLJER ATT UTNYTTJA SIN RÖST. Hamidullah Hamidi, 28, från Afghanista­n, Ola Alhaj, 26, från Syrien, och Shukri Jama Ali, 24, från Somalia, ska rösta för första gången i sitt nya hemland.
Bild: JOHAN NILSSON/TT VÄLJER ATT UTNYTTJA SIN RÖST. Hamidullah Hamidi, 28, från Afghanista­n, Ola Alhaj, 26, från Syrien, och Shukri Jama Ali, 24, från Somalia, ska rösta för första gången i sitt nya hemland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden