Hallandsposten

Nya i Sverige: Det är jättevikti­gt att rösta

- CECILIA KLINTÖ/TT

Många som är nya i Sverige – med rösträtt för första gången – låter bli att rösta. Inte så konstigt, anser tre unga Malmöbor som själva för första gången fått röstkort hem i brevlådan.

Valdebatte­n kokar och politikern­a stressar runt från morgon till kväll för att nå ut – men de når inte alla.

– På somaliska förstår jag allt, men när jag läser svenska så förstår jag inte så mycket. Så är det för många invandrare i Sverige, säger Shukri Jama Ali.

Hon har varit i Sverige i sex år och läser svenska på högsta Sfi-nivån. Själv tänker hon absolut använda sin rösträtt till kommun och landsting och hon kan få den informatio­n hon behöver via skolan och genom att läsa nyheter på lättläst svenska. Men så är det inte för alla, understryk­er hon.

– Jag kan gå in och läsa. Men många kan inte läsa. Det finns många som inte kan lyssna på radio, för de förstår ingenting, och de kan inte läsa tidningar, säger hon.

HAMIDULLAH HAMIDI, 28 år, från Afghanista­n, instämmer.

– Jag känner många som inte vet något om svenska partier, så de vet inte vad de ska rösta på.

I förra riksdagsva­let röstade nio av tio inrikes födda, men bara sju av tio som är födda utomlands. I kommunfull­mäktigeval­en, där även personer utan svenskt medborgars­kap kan rösta, var skillnaden ännu större: 86 procent av de svenska medborgarn­a röstade, men bara 34 procent av de utländska medborgarn­a med rösträtt.

– För dem som varit kort tid i landet är fokus på att få arbete och bostad och det politiska är kanske lite underordna­t, säger Pieter Bevelander, professor vid Malmö universite­t, som studerat valdeltaga­nde bland utrikes födda.

Han ser det som att det finns ett visst demokratis­kt underskott, eftersom den här delen av befolkning­en inte är represente­rad i politiken på samma sätt som andra grupper. Men det finns en uppåtrörel­se – ju längre tid en person har varit i Sverige, desto större är sannolikhe­ten för valdeltaga­nde.

– Efter 20 år hittar du knappast någon skillnad mellan socioekono­miskt likvärdiga personer. Även inom den svenska befolkning­en är det ett lägre valdeltaga­nde bland lågutbilda­de och låginkomst­tagare.

SHUKRI JAMA ALI, Hamidullah Hamidi och Ola Alhaj tar sina nyvunna demokratis­ka rättighete­r på allvar.

– Det är jättevikti­gt att rösta, säger Ola Alhaj, 26 år, ursprungli­gen från Syrien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden