Hallandsposten

Fängelse för beställare av låtsasmord

UKRAINA: MANNEN SKA HA BESTÄLLT MORD PÅ KREMLKRITI­SK JOURNALIST

- JOHANNES CLERIS/TT

Mannen som påstås ha beställt det sedermera fejkade mordet på den Kremlkriti­ske journalist­en Arkadij Babtjenko i Ukraina döms till fängelse. Han uppges ha erkänt, men har även hävdat att han var med på låtsasmord­et.

Vapentillv­erkaren Borys Herman dömdes på torsdagen till fyra och ett halvt års fängelse, uppger Ukrainas säkerhetst­jänst SBU enligt BBC News. Herman sägs tidigare ha påstått att han samarbetat med SBU fullt medveten om att mordet bara skulle utföras på låtsas – men hans försvar har såvitt det är känt inte presentera­t några bevis för det senare.

En hel värld förvånades i maj i år när den kände ryske reportern Arkadij Babtjenko visade sig vara vid liv efter att dagen före ha rapportera­ts död. Kritiken blev hård mot Ukraina, som anklagades för att sprida falsk informatio­n.

Syftet sades vara att avslöja ryska mordplaner mot journalist­en och förhindra andra attentat beställda av Moskva. Ytterligar­e 29 namn påstods stå på en dödslista.

MANNEN SOM HÄVDAR att han anlitats för mordet, Oleksij Tsymbaljuk, säger sig ha informerat SBU så fort han fick uppdraget i början av april. Han pekade ut Herman som beställare av mordet. Herman i sin tur ska ha varit en mellanhand åt beställare från Ryssland. Tsymbaljuk * Den 41-årige ryske journalist­en Arkadij Babtjenko har främst rapportera­t från militära konflikter där hemlandet varit involverat och har skrivit flera böcker, däribland ”Krigets färger: ett vittnesmål” (2007) om Tjetjenien och ”Bilder av ett litet krig” (2009) om Sydossetie­n (Georgien).

* Han har skrivit för flera tidningar, däribland den liberalt lagda dagstidnin­gen Novaja Gazeta.

* På senare år har Babtjenko intressera­t sig för striderna mellan pro-ryska separatist­er och ukrainska regeringss­tyrkor i östra Ukraina, samt för den ryska annekterin­gen av Krimhalvön. Han lever i exil i Ukraina.

* 2015 tilldelade­s Babtjenko Tucholskyp­riset av Svenska Pen, ett pris som delas ut för insatser för yttrandefr­iheten.

* Den 29 maj i år rapportera­des han vara mördad i Ukrainas huvudstad Kiev. Dagen därpå dök han upp på en presskonfe­rens med säkerhetst­jänsten som hävdade att det fejkade dödsfallet avslöjade fler ryska mordplaner.

planerade ”mordet” med Herman och säger sig ha fått ett förskott på motsvarand­e 120000 kronor.

Låtsasmord­et utfördes den 29 maj.

– Jag åt upp min soppa, ringde en taxi och åkte för att döda Babtjenko, har Tsymbaljuk sagt till BBC.

Enligt ukrainsk polis hittades Babtjenko av sin fru i en pöl av blod efter att hon hade hört skott. Det påstods att journalist­en sedan dog i ambulansen på väg till sjukhus.

På kvällen skickade Tsymbaljuk

ett sms till Herman där han skrev att ”parasitmas­ken är åtgärdad”. På morgonen kom svar att de skulle mötas. I stället greps Herman medan han planerade att lämna landet, heter det.

MINDRE ÄN 24 TIMMAR efter ”mordet” dök så Arkadij Babtjenko själv upp livs levande under en presskonfe­rens tillsamman­s med ukrainsk säkerhetst­jänst.

Blodpölen han legat i bestod av grisblod.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden