Hallandsposten

Grillning väntar

-

Är USA:S aborträtt en lag huggen i sten? Och ska en sittande president kunna åtalas? Frågorna lär dominera tisdagens grillning i senaten av konservati­ve Brett Kavanaugh, som president Donald Trump vill se som nästa Hd-domare.

Den politiskt laddade frågan om abort har dominerat debatten kring domarutnäm­ningen. Brett Kavanaugh väntas ta över efter den tidigare vågmästard­omaren Anthony Kennedy, som går i pension och som ofta röstat liberalt i frågor om medborgerl­iga fri- och rättighete­r. Godkänns Kavanaugh får Högsta domstolen, som har nio medlemmar, en tydligt konservati­v majoritet vilket skulle kunna leda till att det prejudicer­ande fallet ”Roe mot Wade” – som 1973 fastställd­e att fri abort ingår i den grundlagss­kyddade rätten till privatliv – rivs upp.

Farhågorna har fått demokrater och mer mittenorie­nterade republikan­ska senatorer att se rött, i synnerhet Susan Collins från Maine som är för abort.

– Jag kommer inte att stödja en kandidat som visar fientlighe­t mot ”Roe mot Wade”, sade republikan­en i somras.

EFTER ETT SAMTAL med Kavanaugh i veckan var hon dock mer försonlig sedan han gett försäkring­ar om att han betraktar abortlagst­iftningen som ”fastslagen”. Collins kommer dock att bestämma sig för huruvida hon stödjer Kavanaugh först efter utfrågning­en.

Hennes röst kan vara avgörande, eftersom Republikan­erna har minsta möjliga majoritet i kammaren och är ett splittrat parti där alla inte rättar sig efter piskan. Efter senatorn John Mccains frånfälle har partiet 50 röster och Demokrater­na 49.

Utfrågning­en startar i morgon i senatens justitieut­skott, innan ärendet går över till kammaren. Republikan­erna hoppas att processen inte ska ta mer än fyra dagar, enligt

 ??  ?? Den konservati­ve
Den konservati­ve
 ??  ?? Neil Gorsuch.
Neil Gorsuch.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden