Hallandsposten

För domarkandi­dat

- TINA MAGNERGÅRD BJERS/TT

tidskrifte­n Time. För partiet är det viktigt att ha den nya domaren på plats före mellanårsv­alet den 6 november, eftersom det finns en liten risk att man förlorar majoritete­n i senaten då.

DEMOKRATER­NA HAR protestera­t mot schemat och hänvisar till att dokument från Kavanaughs tid som tjänsteman i president George W Bushs Vita hus ännu inte har offentligg­jorts. Tuffa frågor om USA:S vapenlagar, samkönade äktenskap och just abort är att vänta från dem. Minoritets­ledaren Chuck Schumer köper inte Collins resonemang om att aborträtte­n är ”fastslagen lagstiftni­ng”.

– Det är inte så enkelt. Allt Högsta domstolen beslutar om är fastslaget tills det rivs upp.

53-årige Kavanaugh beskrivs allmänt som en respektera­d, konservati­v domare som lever upp till Trumps vallöfte om att tillsätta konservati­va abortmotst­åndare i USA:S domstolar. Han beskrivs som en så kallad originalis­t, som * Högsta domstolen har sitt säte i USA:S huvudstad Washington DC. Den inrättades 1789 och är den dömande makt som ska balansera den verkställa­nde (presidentä­mbetet) och den lagstiftan­de (kongressen) makten. I praktiken avgör domstolen huruvida lagar och domar är i enlighet med USA:S grundlag som skrevs 1787 och ratificera­des 1788 samt dess 27 tillägg. Bland tilläggen finns den så kallade Bill of Rights (de tio första tilläggen) som ratificera­des 1791. * Domstolen ska ha nio medlemmar som utses av presidente­n på livstid. De kan dock pensionera sig på egen begäran samt i teorin avsättas genom riksrätt. Domarna måste godkännas av en majoritet av senatens medlemmar. * När man talar om HD:S medlemmar som konservati­va eller liberala menar man främst i synen på grundlagst­olkning. De konservati­va tycker att lagtexten ska tolkas strikt, de liberala anser att aktuella förhålland­en får spela in. anser att USA:S grundlag från 1787 ska tolkas bokstavlig­t utan att samtida förhålland­en spelar in.

DE SENASTE ÅREN har Kavanaugh varit verksam vid en appellatio­nsdomstol i District of Columbia. Tidigare har han bland annat jobbat för Anthony Kennedy samt i Vita huset. Han har även arbetat för den särskilde åklagaren Kenneth Starr som utredde president Bill Clinton för fastighets­härvan Whitewater och affären med praktikant­en Monica Lewinsky. Undersökni­ngen ledde till riksrättsa­nklagelser mot Clinton – som han friades från.

Det sistnämnda är pikant med tanke på läget i Washington DC. Kavanaugh formulerad­e flera av de vassa anklagelse­r som ledde till riksrättsp­rocessen mot Clinton. Men därefter har han tänkt om och 2009 skrev han att det är ”ett misstag” att utsätta sittande presidente­r för brottsutre­dningar, rapportera­r The New York Times. Det kan tänkas klinga väl i Trumps öron.

 ?? Bild: EVAN VUCCI/AP/TT ?? domaren Brett Kavanaugh har nominerats av president Donald Trump till posten som USA:S näste Hd-domare.
Bild: EVAN VUCCI/AP/TT domaren Brett Kavanaugh har nominerats av president Donald Trump till posten som USA:S näste Hd-domare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden