Hallandsposten

Thomas nådde andra toppen

FALKENBERG: HAR VARIT PÅ AFRIKAS OCH EUROPAS HÖGSTA BERG

-

I början av året berättade vi om bergsbesti­garna Thomas ”Björkis” Björkegren och Lotta Törngren från Falkenberg. Då tränade de inför Sydamerika­s högsta topp Aconcagua.

Duon träffades 2016 när de var för sig åkt till Afrika för att kliva upp på Kilimanjar­o (5 895 m). De nådde toppen samtidigt och blev vänner med målet att nå The Seven Summits. En prestation som innebär att man lyckats bestiga högsta berget på varje kontinent.

Förra året gjordes de ett försök att nå toppen av Elbrus (5 642 m) i södra Ryssland, men fick avbryta på grund av dåligt väder. Samma sak inträffade på Aconcagua (6 962 m) i Argentina i år.

– När vi kom till sista campen vid Aconcagua på lite drygt 6000 meter blåste det så kraftigt att guiderna bedömde att det var alldeles för riskabelt att gå upp de sista 900 meterna. Lite deppigt eftersom jag var i jättebra form. Men man kan ju inte rå på vädret, konstatera­r Thomas.

I MITTEN AV juni i år åkte Thomas och Lotta för andra gången till Elbrus. Och den här gången var vädrets makter gynnsammar­e. Natten till den 25 juni gav man sig av från 3 700 meter för den sista etappen upp mot toppen.

– När vi startade var det ganska mycket hårt packad snö. Sedan kom solen fram vid halvfemtid­en och det var magiskt vackert.

MEN NÄR DET blev varmare blev snön mjukare.

– Lotta fick tyvärr ge sig vid 5 100 meter på grund av all lössnö. Det var brutalt jobbigt att ta sig fram. Ibland sjönk man ner en halvmeter eller meter och hon har ju mycket kortare ben än jag.

Av 14 klättrare orkade endast åtta ta sig ända upp.

– De sista 200 meterna var som en jävla brant skidbacke. Det absolut jobbigaste jag någonsin gjort och det sa de andra som kom upp också. Vi kramade om varandra och tog lite bilder. Men det var blåsigt och kallt så vi kunde inte stanna mer * Mount Everest, Asien, 8 848 m.

* Aconcagua, Sydamerika, 6 962 m.

* Denali/mount Mckinley, Nordamerik­a, 6 190 m.

* Kilimanjar­o, Afrika, 5 895 m.

* Elbrus, Europa, 5 642 m.

* Mount Vinson, Antarktis, 4 892 m.

* Carstensz Pyramid, Australien/oceanien, 4 884 m. än 15-20 minuter, berättar Thomas.

– Tyvärr var det lite dimmigt då och det blev klarblå himmel en stund efter att vi gått ner en bit igen. Otur och lite surt eftersom vädret annars var bra för det mesta. Men viktigast var att komma upp. Då var man nöjd med livet.

Nu har han nått två av de sju topparna i Seven Summits. 2020 planeras ett andra försök på Aconcagua. Men drömmen om att komma upp på alla sju blir svår att nå. Mount Everest i Himalaya och Mount Vinson på Antarktis kostar till exempel runt 400 000 kronor styck. Då krävs sponsorer och det är svårt att få om man inte är kändis, konstatera­r Thomas.

– Det absolut jobbigaste jag någonsin gjort, säger Thomas Björkegren om att nå toppen av Europas högsta berg Elbrus.

”Viktigast var att komma upp. Då var man nöjd med livet.”

THOMAS BJÖRKEGREN

AV BARA FARTEN har han i sommar även klivit upp på södra toppen av Kebnekaise på drygt 2 000 meter.

– Det var tuffare än jag trodde för det var så oerhört stenigt. Men vi hade kanonväder och det var kul att komma upp.

Nästa år finns inga expedition­er inplanerad­e ännu.

– Kanske blir det någon lugnare vandring i alperna, eller Mont Blanc. Den är tuff

 ?? Bild: PRIVAT ?? ANDRA GÅNGEN GILLT. Förra försöket fick avbrytas på grund av dåligt väder. Men i sommar lyckades Thomas Björkegren nå toppen av Elbrus i södra Ryssland.
Bild: PRIVAT ANDRA GÅNGEN GILLT. Förra försöket fick avbrytas på grund av dåligt väder. Men i sommar lyckades Thomas Björkegren nå toppen av Elbrus i södra Ryssland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden