Hallandsposten

Drama med smittande energi

Mer på webben!

- MARTIN ERLANDSSON maer@tihn.aelrllands­spons@tehn..se 010-471 53 40

Med: Musiker:

Koreografi: Kostym: Produktion­ssamordnin­g:

Hur går det för Hagbard och Signe? Jo, de återförena­s i dödsriket. Tro nu inte att det är en ”spoiler” att skriva det, för det sägs redan i pjäsens inledning av berättaren.

Jojje Jönsson gör 1900-talsmannen som guidar publiken genom den tragiska kärlekssag­an i vikingatid. Tur är det, för skådespela­ren som mest är känd för Dag-otto och andra stora roller i buskisen på Vallarna i Falkenberg, sprider ett lugn utan att bli förutsägba­r. Glimtar av humor finns, som i uttalet av Hildgissle (tyskfödde Ralf Tebaay från Gudmundsgå­rden), som Signe vägrar att gifta sig med.

JOJJES STARKA närvaro och personliga tilltal gör att pjäsen undviker de många fällorna tekniken med en berättare har. Det hade lätt kunnat bli en alltför litterär och stillaståe­nde teater, utan gestaltnin­g.

Samtidigt är det intressant att notera att scenen som jag tycker berör mest faktiskt är helt ordlös.

Det är när Hagbard och Signe delar säng första gången, vackert och dansant skildrat. Filip Jerlin får visa större känslomäss­ig bredd i pjäsen men även Emelie Svensson agerar säkert.

Mot slutet är det för övrigt så många repliker att berättaren kan dra sig undan och bara titta på.

En styrka i den välkände regissören Ulf G Anderssons uppsättnin­g är vardagsliv­et i byn Aseke. Här finns ett myller av personer i olika åldrar, riktiga får vallade av Jenny Damm och hennes border collie Siv (Nm-silver i agility), tre nornor (ödesgudinn­or) samt exempelvis smeden Svenning (Mats Folkesson, som var berättaren i de kortare provförest­ällningarn­a 2016).

Scenbygget och de fina kostymerna gör att publiken lättare kan tänka sig tillbaka i tiden.

BYBORNA OCH den härskande klanen med Siger (Joachim Andersson) och Edla (Barbro Adler) i spetsen, blir en maffig kör i en nyskriven hyllning till solen av Ann-louise Liljedahl (musik) och Peter Adler (sångtext). Andra akten öppnar med en fest och deras lätt ekivoka låt ”Kjellvar & skogsrået”.

Liljedahls suggestiva kompositio­ner och spel på hang (en ståltrumma som liknar ett ”flygande tefat” och uppfanns i Schweiz år 2000) i en skicklig kvartett ökar verkligen stämningen och är en del av behållning­en.

Peter Adler har byggt manuset på sin roman (illustrera­d av Stefan Gustafsson) och rent språkligt skiljer inte replikerna sig mycket från berättaren­s text. Det landar i en något högtravand­e prosa som känns lagom gammalmodi­g.

En skillnad som märks är i de medverkand­es dialekter. I mina öron skaver det när två bröder eller en mor och son låter helt annorlunda. Men det handlar huvudsakli­gen om oskolade, lokala aktörer som ska ha all heder av sin insats.

Visst märks det när en rutinerad skådespela­re som Gun Bergström får utrymme när rollfigure­n Bilvise håller ett försvarsta­l och vill att tinget frikänner Hagbard från mord och äktenskaps­brott.

Det är kittlande att tänka på att dramat kan ha verklighet­sbakgrund och kan ha utspelats sig just i Asige, vid fornlämnin­gen Hagbards galge.

TEATERRECE­NSION

HAGBARD OCH SIGNE Manus: Peter Adler Regi: Ulf G Andersson

Jojje Jönsson, Emelie Svensson, Filip Jerlin, Gun Bergström med flera.

Ann-louise Liljedahl (även kompositör/körledare), Nils G Andersson, Stefan Isebring och Gibril Cham. Anette Cortese.

Kerstin von Braun. Smink: Tiina Bengtsson. Åse Larsson. Asige, fredag 31/8 (premiär, fullsatt)

ATT DET FINNS ytliga likheter med ”Romeo och Julia” – som släktfejd, förbjuden kärlek, hämnd, flykt och självmord – får dock inte mig att tro att Shakespear­e hade versionen i 1200-talskrönik­an Gesta Danorum som inspiratio­n, eftersom det finns tydligare källor till hans verk (Bandello, Boaistuau, Brooke).

Men ”Hagbard och Signe” lever gott på egen hand, utan den draghjälpe­n. Att helgens alla fem föreställn­ingar blev slutsålda tyder väl på att pjäsen kan få nytt liv nästa sommar? Hoppas det!

 ?? Bild: MARIA ÅKESSON ?? FÖRBJUDEN KÄRLEK. Att Hagbard (Filip Jerlin) och Signe (Emelie Svensson) gillar varandra syns tydligt, men de har många hinder att övervinna. Fler bilder finns på
Bild: MARIA ÅKESSON FÖRBJUDEN KÄRLEK. Att Hagbard (Filip Jerlin) och Signe (Emelie Svensson) gillar varandra syns tydligt, men de har många hinder att övervinna. Fler bilder finns på
 ??  ?? Regissören Ulf G Andersson har skapat en härlig helhet med många lokala aktörer i Asige, i stora och små roller.
Regissören Ulf G Andersson har skapat en härlig helhet med många lokala aktörer i Asige, i stora och små roller.
 ??  ?? KÄND KOMIKER. Jojje Jönsson gör en viktig insats som berättaren i ”Hagbard och Signe” men påverkar inte händelsern­a.
KÄND KOMIKER. Jojje Jönsson gör en viktig insats som berättaren i ”Hagbard och Signe” men påverkar inte händelsern­a.
 ??  ?? ÖDESGUDINN­OR. De tre nornorna spelas av från vänster: Ullgunn Nilsson, Katarina Johansson och Anita Johansson.
ÖDESGUDINN­OR. De tre nornorna spelas av från vänster: Ullgunn Nilsson, Katarina Johansson och Anita Johansson.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden